894 db. hozzászólás
217 pont
     Pirotechnikás
2009.05.22.
tag |
ok. Master hallottad? Mert ha jól tudom neked ott lötyög a oldat valahol... |
|
|

277 db. hozzászólás
162 pont
  Piromán
2007.11.04.
tag |
okk |
|
|

277 db. hozzászólás
162 pont
  Piromán
2007.11.04.
tag |
megcsináltam a kícérletet és tom hogy a jód jodid ionok mellett komplexképzés közben oldódik, de az az oldat nekem 1 idő után elszíntelenedett |
|
|

277 db. hozzászólás
162 pont
  Piromán
2007.11.04.
tag |
én KI oldattalal próbáltam, azzal elég rendesen ment, lehet KCl oldattal kellene próbálni, nem? elvileg a naszcensz O ami a H2O2 bomlásából származik, a maximális oxidációs számig nyomja a klórt |
|
|

894 db. hozzászólás
217 pont
     Pirotechnikás
2009.05.22.
tag |
Basszus pedig már kezdtem beleélni magam hogy megcsinálhatom a Master kék csillagját,de ha nem frankó ez a KCLO4 előállításos cucc akkor bukta... |
|
|

3664 db. hozzászólás
28 pont
     Mester
2005.11.12.
PM Admin |
"30-as H2O2-ben feloldjuk a kloridot, majd ebbe szórunk egy kis KMnO4-et. " Ilyet még vicből se írja ezen a fórumon.  Holnap valaki korházba kerül 3. fokó égési sérülésekkel az arcán és a szeme helyén |
|
|

894 db. hozzászólás
217 pont
     Pirotechnikás
2009.05.22.
tag |
Rohadtul a házam elé jöhetne karácsonykor a mikulás egy vagon KCLO4-el és hasonlókkal Bár igaz lehet hogy nem lenne méregdrága ha 1000 forintból egy csomót lehetne csinálni otthon 2 anyagot összekeverve... |
|
|

2444 db. hozzászólás
    Őstag
2006.02.15.
moderátor |
Klorid meg H2O2? Nem lenne ez egy kicsit túl egyszerű? Nem poénból írnak a klorát receptekhez platina elektródákat és hasonlókat.....
A másik meg az, hogy az egy dolog, hogy klorát, na de hogy perklorát H2O2-vel? Ez azért egy elég merész gondolat. Egy helyen olvastam neten, de ott is azt írták, hogy nem működik, még ólom-dioxiddal meg kénsavval se tudták tovább oxidálni a klorátot.
Másrészt a 30%-os H2O2 amit lehet kapni boltokban nem nagyon fog így csodát művelni. Max úgy, hogy a 30-as H2O2-ben feloldjuk a kloridot, majd ebbe szórunk egy kis KMnO4-et. A reakció nagyon heves, nagyobb méretben kidekorálja a szobát ha otthon csinálja a kísérletező kedvű egyén
//Amúgy nem tudom, hogy a klórral mi a helyzet, de a H2O2 sűrűn kioxidálja a halogéneket az alkálifémek mellől (pl kálium-jodid + H2O2 = KOH + jód). Ilyen alapon lehet készül egy adag klóros víz.
Még egy pár sort robinsonnak:
Kedves robinson!
A kémiaórán figylehettél volna jobban is. A kálium-jodid oxidálásánál kiválik az elemi jód meg a kálium-hidroxid ott lesz az oldatban. Ha ezt elkezded hevíteni, akkor zajlik le a reakció egy része, de akkor se keletkezik perjodát, hanem csak jodát meg egy csomó kálium-jodid. A kálium-jodid meg komlexvegyület képzése közben feloldja a maradék jódot, így elemi jód kiválása és jodátok képződése nehezen lehetett a kémiaórai kísérlet.
Ja és kloridokkal ezt nem ajánlatos eljátszani, mert a klór a vízből a hevítés hatására kijön, illetve a felhasznált anyagok kis mennyisége miatt elég minimális kitermelés érhető el így. Illetve ha netán nagy méretben dolgoznál, akkor mindenképp ruházz be egy gázmaszkba, megéri..... Előzmény: #12597
|
|
|

3664 db. hozzászólás
28 pont
     Mester
2005.11.12.
PM Admin |
Bukta, most próbáltam. 35% hidrogénperoxid + KCl
A KCl szépen feloldódik a hidrogénperoxidban, jéghidegre hűl az oldódás miatt. Nem történik semmi, visszamelegítettem szobahőmérsékletre, semmi. Apró buborékok elvétve, és enyhe klór szag. (nagyon enyhe) Megpróbáltam hátha katalizálható a reakció ha savas környezetben zajlik, így egy pár csepp sósavat adtam hozzá. Na így már van buborék benne rendesen, meg klór szag is. Meglátjuk mi lesz holnapra. De nem bízom benne, ha működne akkor már mindenki így csinálná a méregdrága perklorátot. 100ft a KCL kilója a hidrogénperoxid literje 300 durván jó volna az árfekvés |
|
|

840 db. hozzászólás
158 pont
     Pirotechnikás
2009.01.16.
tag |
ezt tényleg jó lenne tudni hogy működik e, mert akkor szerintem a továbbiakban itt kb mindenkinek meg lenne oldva a KClO4, márpedig ha az van, akkor van szines csillag, H3 ,miegymás. Ez engem is érdekelne! |
|
|

894 db. hozzászólás
217 pont
     Pirotechnikás
2009.05.22.
tag |
Pünkösd hétfőn én kipróbálom az előállítását ha vártok addig elmondom hogy mit tapasztaltam... |
|
|

3664 db. hozzászólás
28 pont
     Mester
2005.11.12.
PM Admin |
robinson, te valami olyat mondtál amiről én nem tudtam! H2O2 segítségével KCl-ből KClO4? Ez érdekesen hangzik, valaki valamit bővebben róla? Vegyész tagok? |
|
|

3664 db. hozzászólás
28 pont
     Mester
2005.11.12.
PM Admin |
gofryy: Az egyikőjük (423g-os nagyobb szoknyával) az a bomba amit korábban láthattatok szétszedve. A képen a hátsó (286g-os) az új.
Mindkét bombában 20g H3 bontó van (klorát szén keverék)
De különböző szemcseméretű, így nem egyformát fognak bontani. Sajnos a nagyobb nehezebb csillagokkal szerelt bomba fog kisebbet bontani, így félek nem lesz tökéletes a mintázat.
A kisebbikbe por szerű a töltet, és rengeteg 16mm TT csillag van benne.
A vetőtöltet mindkét bombában 25g BP Szintén különböző szemcseméretben. A nehezebb bombában apróbb a szemcseméret. De kisebb a bomba kalibere. És kotyogni fog a vetőcsőben.
A könnyebb bombának vastagabb a fala, kevésbé fog kotyogni a csőben de neki nagyobb szemcseméretű a vetőtöltete is. Így nagyjából ugyanolyan magasra mennek majd.
A késleltetés mindkét bombában 5mp. Mindkét bomba el van látva nyomjelzővel. A nehezebbik bombán a szoknya elég szarul van rögzítve, így arról lehet hogy leesik a nyomjelző, amit nagyon fogok bánni, mert 4db titános candy töltetes jelző van rajta, és nem sajnáltam belőle a 20ft/g os titánreszeléket 
A kisebbikről szerintem nem esik le a nyomjelző, de abban csak egy túlméretezett TT csillag van.
Az egyik bombában mint ahogy írtam korábban TT csillagok vannak 180g mennyiségben. kb.
A másikban 100g kék csillag, 100g piros/narancs (majd kiderül) és 50g TT
Konkréten BP ből nem használok sokat ezekhez a bombákhoz, mert csak a vetőtöltet BP. A bontó H3.
De kezdek leszokni róla mert gyorsan fogy a klorát. Helyette kísérletezem katalizált BP vel.
Összességében jó drága egy ilyen bomba, ha színes csillagok vannak benne, de nekem megér ennyit hogy néha alkosakk egy remélhetőleg szép bombát. Szilveszterre is lesz egy kettő, de inkább az olcsó gyári bomba...
Előzmény: #12588
|
|
|
|
>>Vegyészfórum
>>Kiülő
Online felhasználók: 19
Ebből tag: 0
Látogatók: 1470627
Látogatók ma: 247
|