A másodperc ajánlata: Lucky Stars 25 5020 Ft

Receptolvasó


A felsorolt receptek a szerzők saját szellemi termékei. Ne publikáld őket úgy, mintha saját szerzeményeid lennének! Ha a beküldött recept alatt nem látod a neved, vagy rossz a név, írj nyugodtan egy üzenetet, és kijavítom. A bemutatott receptek között mindenki megtalálhatja a megfelelőt, ezért néhány recept nagyon könnyű, némelyik pedig nagyon nehéz.

A receptek némelyike életveszélyes is lehet, vegyészeti ismeretek nélkül ne fogj hozzá! Ismételten: nem vállalok felelősséget semmilyen kárért, melyeket az itt található receptek elkészítése okozott! Csak saját felelősségre!
Ide vonatkozó jogszabályok.

Pyromad 2014.02.16. 20:47:09

A petárda, tűzijáték neve:
Vetőcső készítése

Maga a recept:
Kezdjük előbb az egyszerűvel, egy 45-ös cső elkészítésével. Ehhez nem kell más, csak irodai karton és vízüveg. Sok dolgunk sincs rajta, csak annyi, hogy a csőre körülbelül 3mm karton tekerjünk, jó bőségesen megvízüvegezve. A 2mm PVC és a 3mm karton együtt egy 5mm vastag falat eredményez, amely bátran kibír egy erősebb csillagágyút is vagy egy csőbontást. Ám inkább csináljuk csőbontásbiztosra a bombáinkat (betonkemény fal, rözített TF), mert ugye fő az óvatosság. Ezek a csövek nagyon gyorsan gyárthatók, én szilveszterre két nap alatt csináltam meg 35 darabot.

A nagyobb kalibereknél már más a helyzet. Ott nem lenne elég a sima karton, vagy nagyon sokat kéne tekerni rá, hogy bírja a vetést. Itt jön be a képbe a jó kis megoldásom, amit egy centeres fórumhozzászólás ihletett. Biztos láttatok már házszigetelést. Van egy fázisa, amikor a poliesztert egy hálóval vonják be. Ez a háló nagyon erős, üvegszálakból van szőve. Ha valaki dolgozott már vele, biztos tapasztalta az apró üvegszilánkokat a kezében. Namármost ezt a hálót kell vízüveggel ráragasztani a kartonra, majd rögtön rátkerni a vetőcső falára. 3"-os sot 4"-os PVC cso is csupán 3 mm vastag fallal rendelkezik. 3"-nál ezt 6-7mm-re kell bővíteni, 4"-nál már nem árt 8-10 sem. Egy ilyen cso rengeteg vetést bír ki, ám a csőbontást nem biztos (megjegyzem, azt a gyári csövek is ritkán élik túl 4"-ban -nálunk a városban volt egy 3" csőbontás és szétment a cső). Ilyen kalibernél mindenképp figyeljünk oda, hogy a bombinak esélye se legyen a csőben szétmenni. A vetővel meg óvatosan, nem betörni a bombik alját 20% vetőkkel!

Dugózásról meg csak annyit, hogy egy akármilyen fa dugó megteszi. Ha kissé elméreteztük, akkor bővíthetünk rajta szigszalaggal vagy bármi mással. Fontos, hogy ne csak ragasszuk, hanem szegeljük-, csavarozzuk be. És a lyukat mindenképp fúrjuk ki elore a csövön (de nem a dugóba!), mert egy szeg is elég, hogy szétrepesze a PVC-t. Természeteseen, mint minden más, általam publikált dolog, ezek a csövek is tökéletesen alkalmasak sorozatgyártásra.

Remélem segítettem.
Látvány: *
Hang: *
Elkészítés: könnyű
A hozzászóláshoz és értékeléshez jelentkezz be!
Kapcsolódó hozzászólások: Receptek - Vetőcső készítése (1)

Pyromad 2013.11.10. 11:52:51

A petárda, tűzijáték neve:
Sorozatban gyártható petárda kezdüknek és haladóknak egyaránt.

Maga a recept:
Ez a petárdatípus nem arról híres, hogy egetrengetően nagyot szól vagy villan. Ne számítsunk tőle szikrákra robbanó kirakatüvegekre és utcákon végigsöprő lökéshullámokra A kényege abban áll, hogy sorozatgyártható, kezdőknek is ideális. Nagyon fontos viszont, hogy a sorozatgyártás elkezdése előtt elkészítsünk néhány darabot és elvégezzük a megfelelő teszteket. Ideális szilveszterre haverokkal szórni és nem szükséges hozzá dugiban vásárolni különböző csuklyás alakoktól a piacon.
Hozzávalók (kb 40-50 darabhoz)
- Flashpor (Siriusos megteszi, ne pazaroljuk ilyesmire a drága black alut)
- Barna csomagolópapír
- 5-6 mm átmérőjű egyenes farúd, 30 cm hosszú
- ragasztópisztoly, jó sok patronnal
- papírzsepi
- faragasztó
- egy 8 cm hosszú rúd, a fenti paraméterekkel.
- visco gyújtózsinór
- 3mm-s acél ár vagy fanyélbe fogott 3mm-s fafúró
Lássunk hozzá!
A csomagolópapírt 25 cm széles csíkokra szabjuk, amiket majd 27-30 cm hosszúakra osztunk. Nekem pont 4 darab jön ki egy csíkból. Az így kapott 25 cm hosszú sávokat szárazon feltekerjük a 30 cm-s rúdunkra majd a végét faragasztóval rögzítjük. Az így kapott csövet négybe osztjuk, majd még a rúdon felvágjuk egy hosszú pengéjű, éles kés segítségével. Ha elkészülünk mind az 50 csővel, jöhet a móka. Érdemes videókat nézni a neten, hogy hogyan is csinálják ezt Kínában. Én is a kis kínaiaktól tanultam a módszeremet: A csöveket papír alapú ragszalaggal összefogjuk, előtte az asztal lapján egy szintbe hozva őket. Mindegyikbe egyenként belekalapálunk egy kevés papírzsepit a 8 cm-s rúd segítségével, majd ezeket egyenként 5 mm-re beljebb nyomjuk. Az így kapott üres helyet ragasztópisztollyal lefojtjuk. Fontos, hogy színig töltsük a fojtásnak szánt 5 mm-t takonyragasztóval. Ezek után az így kapott ’’testet” letakarjuk egy réteg papírzsepivel, amit finoman rányomunk, hogy jól odatapadjon. Ha ez kész, kötegünk készen áll a töltésre. Megfodítjuk, majd a tál flashpor fölé helyezzük. Kanállal, marokkal (gumikesztyű ajálnott) megtöltjük a csöveket. A flash-t szépen beledörzsöljük, úgy, hogy színig legyen. Ezek után jön a neheze, mert a flashporból ki kell önteni annyit, hogy mindenütt megjelenjek az 5mm hely a fojtásnak. Erre nincs más megoldás csak a türelem és tapasztalat. Ha ez megvan, akkor jöhet a felső fojtás. Az ár vagy egy vastagabb darab drót segítségével a legbelső réteg papírt (ami ugye nincs beragasztva) ráhajtogatjuk a töltetre. Ezután lefojtjuk mindegyiket. Nem kell aggódni, a ragasztó 100 fokos, a flash gyulladáspontja jóval a 200 fölött van; viszont mindenképp fontos, hogy KIHÚZOTT ragasztópisztollyal dolgozzunk, mert áram alatt szikrázhat. Nem szeretnénk, hogy egy szikra betaláljon az aluba a falshből, az egész hóbelevancot a képünkbe durrantva. Ha ezzek kész vagyunk, méretre vágjuk a gy. zs.-t, majd a petkók oldalába lyukat ütünk. A lyukba illesztett viscót ragasztópisztollyal rögzítjük. 2-3 sec időzítést mindenképp hagyjunk neki. Ha mindent jól csináltunk, petárdánk szépen elpukkan.
U.I.: Semmiképp se áruljuk, ajándékozzuk el ezeket a petárdákat. Mindenki csakis a maga felelősségére használja őket. Semmi szín alatt ne fojtsuk le a petiket kemény ill. nehéz anyaggal, mert előfordul, hogy kilövik a fojtást. Senki se szeretne elsején kórházakba futkosni,hogy gipsz vagy fadarabokat húzasson ki a képéből. Na meg az üvegszem se hiányzik.
A módszer a sajátom, de sok más ötletből raktam össze, mindenki fejlessze, módosítsa kedve szerint. Biztonságos és kellemes petkózást!

Látvány: **
Hang: ***
Elkészítés: közepes
A hozzászóláshoz és értékeléshez jelentkezz be!

Pyromad 2013.10.14. 14:01:46

A petárda, tűzijáték neve:
45 mm bombetta (sorozatgyártható)

Maga a recept:
Ez egy újabb kis kaliberű bombetta receptje, amivel (ha ügyesen dolgoztunk), különböző bontási formákat is elérhetünk. A recept főleg azoknak szó, akik alacsony költésgvetésű de látványos szilveszteri vagy más show-t akarnak csinálni.

Lássunk hozzá!

Szükséged lesz:

40mm OD héjakra (külön kérésre írok módszert ilyen sorozatgyártható héjakra is)
4-max 5 mm átmérőjű görgetett csillagokra (kilós tételben is készíthető)
1sec/cm égéssebességgű viscóra
Flashporra, KP-ra, fűmagos flash-re, de akár BP-vel is működik.
egyvszalag vagy kraft papír
BP-re
Quick Match-ra

Lássunk hozzá!

A héjakat megtöltjük. Ha nagyon gyorsan akarunk dolgozni, akkor ömlesztve is tehetjök a csillagokat, de egy kis odafigyeléssel akár az alábbi bontási formákat is elérhetjük (Chrysanthemum, Peony, Ring, Bow Tie, Rin+Bow Tie). Mindenképpen nagy vagy közepes fényerejű csillagokkal dolgozzunk. Takeo Shimizu könyvében F1, F2. Az időzítést 1.5 sec-re állítsuk be. Ha a csillagok ömlesztve vannak, csak tekerük körbe a viscót papírszalaggal, ám egyébként szükség lesz egy hosszabbításra, ami egy BM-vel vagy gran BP-vel megtöltött csövet jelent. Ha ez megvan, zárjuk be a bombit, majd jöhet a tapaszolás. Tapaszolásnál nem érdemes különböző technikákat alkalmazni (háromszalag, köcikk, stb), hanem egyszerű Shimizu 3" alattival dolgozzunk. Ez azt jelenti, hogy egy szalagot függőlegesen körbevezetünk az egyenlítő mentén, egy másikat rá merőlegesen. A megmaradt részt töltsük ki csíkokkal, melyek nem érnek el a bombi tetejéig; így kikerülhetjük a csúcsosodást. Ezután már nincs már hátr, mint a vetőkosár csatlakoztatása. Tekintve a kis kalibert közepes minőségű BP-ből 12% vetőt ajánlok, jó minőségűből 10% is elég lesz. Gyújtás felülről stoppinnal, vagy alulgyújtós módszer is használható.

Kérdéseket kérem kommentben jelezni!
Látvány: ***
Hang: **
Elkészítés: könnyű
A hozzászóláshoz és értékeléshez jelentkezz be!
Kapcsolódó hozzászólások: Receptek - 45 mm bombetta (sorozatgyártható) (2)

Pyromad 2013.07.04. 09:10:20

A petárda, tűzijáték neve:
30 mm Telepbombi, kezdőknek

Maga a recept:
Ez a bombi a videógalériámban megtekinthető videón is. A recept kezdőknek szól ám nem gagyi, normális anyagokat használ. A bombetta lényege nem a nagy precizitás, hanem a sorozatgyárthatóság, ami fontos a telepbombiknál. Lássunk hozzá:

Amire szükséged lesz (5 db bombihoz)

Sirius flash
25 cm széles, kb 1 m hosszú brana kraft vagy csomagolópapír
Csillagok, 5-6 mm átmérőjűek
Visco, 1.5 sec késleltetésre beállítva,
Ragasztópisztoly
Enyv, faragasztó, csiriz...
24mm OD sablon (3mm-s falvastagsághoz)
Karton (Nem papondekli!!!)
p.zs.
30 mm ID telepcső (ez a legjobb, mert nem kell szarozni a dugókkal)

Lássunk neki!

A kraftpapír csíkot egyenletesen beragasztózva a lehető legkevésbé teleszkópolva feltekerjük a sablonra, majd rögötn felnégyeljük. Így 5 darab 5 cm hosszú csövet kapunk, amelyek szépen belecsusszannak a telepcsöveinkbe. Ezeket odarakjuk száradni. Ha enyvvel dolgoztunk, ez elég gyorsan megy. Amíg szárad a cucc, elkészítjük a bombik ID-jének megfelelő átmérőjű kartonkorongokat, majd egy lyukat ütünk belé, amelyen pontosan átfér a viscónk. Ha negyobb tételben dolgozunk, érdemes egy bombiba rakni szépen sorjában, majd átfúrni. Ha ez megvan, a viscókat egyenként beragasztjuk a csőbe. Bár az időzítés 1.5 sec, a visco 2 cm hosszú kell legyen. 5mm bemegy a bombiba, a többi úgyis a fojtáson kell átégjen. A korongokat félretesszük, ezzel zárjuk majd le a bombit.

A következő lépés, hogy a megszáradt hengereket lefojtsuk. Ezt úgy oldjuk meg, hogy a sablon segítségével p.zs.-t kalapálunk, majd 6 mm mélyen visszanyomjuk a bombiba. Ezt követően olvadórudas ragasztóval (ú.n. "takonyragasztó") lefojtuk a bombit. Ha az összes kész, jöhet a töltés. Jó sok siriusos flsah kell bele, mert ez a leggyengébb keverék. Csillagból egyaránt jó a vágott és a görgetett is. Természetesen pumpálttal is működik, csak ilyen kis méretű csillagokat elég nehéz pumpálni. Miután a bombi töltve, jöhetnek a viscós korongok. Azért ezekkel zárom le, mert a viscótól fogva igazítható a korong, márpedig nem kellemes, ha ferdén kerül be. A fojtás itt is értelemszerűen 6 mm vastag és szintén takonyragasztó. Ha akarunk, rakhatunk nyomjelzőt is a bombinkra, ámm szinte 100%, hogy a vető letépi. A gy.zs.-vel szerelt részre feltétlenül szükséges egy vékony p.zs. réteg, hogy a vető ne olvassza meg a fojtást és ebbél ne jussn a cső falára.

Vetőkosarat, sorbakötést mindenkire magára bízom, ki hogyan szeretné. Ez egy saját recept, természetesen szabadon módósítható, variálható. Sok sikert!

U.I.: A bombi a lejobb fényes csillagokkal töltve, mint a flash, színesek, strobe, stb... Természetesen kezdőként a színés és a strobe nem kivitelezhető és a bombi így is szépen mutat az égen. Itt egy videó a működéséről:
http://pyrocenter.hu/tuzijatek/videogaleria/showvideo.php?video=1998
Látvány: ***
Hang: ***
Elkészítés: könnyű
A hozzászóláshoz és értékeléshez jelentkezz be!
Kapcsolódó hozzászólások: Receptek - 30 mm Telepbombi, kezdőknek (3)

[1]
<<Vissza
>>Vegyészfórum
>>Kiülő
Üzenőfal
Nevemmad1.1 30-a 11:40 Csak referenciaként, a régi felhasználóm Pyromad volt, az őstagok ismernek (NT8, szabix, druszan, dani22...)

Nevemmad1.1 30-a 11:39 Na, csatlakoztam én is a beszélgetésbe a "Pyroblogok" topicban

Pyroprojektek 13-a 10:57 A fórumok és a közösség nem működik, nem is tudják azt a szintet megközelíteni sem amikor egy szakértő összefoglalja.

Pyroprojektek 13-a 10:43 A profi oktatóanyagokat sokan látogatják. Beszerzés szempontjából minden megoldható. A legprofibb tartalmak magyar fordítására van kereslet.

őstermelő 11-e 18:12 Néha én is felnézek de nincs miért. Ennek a hobbinak lőttek,én is átnyergeltem másra,mert az izgalom az kell.

NmJ 10-e 01:51 2021,03,10 felnéztem mi itt a helyzet de látom megállt az idő legújabb kép 2017.01??? nem rosz

marci33 27-e 15:43 Új hír mindenkinek: https://www.youtube.com/watch?v=NOpKl3FcAC8

őstermelő 19-e 22:34 Nem kell pánikolni. Lehet szilveszterkor tüzijátékozni. 1-2-es kategória és magán terület.

marci33 13-a 17:29 Nézzetek rá a linkre minél többen fontos!

marci33 11-e 16:38 https://www.peticiok.com/ne_tiltsak_be_a_tuzijatekot

r8r 04-e 08:09 Hi

Piedone 30-a 20:26 Ha ékezetes karaktereket írtál hozzászólásba/üzenetbe/akármibe, akkor eltűnt az egész... Ezt most javítottam :pyro:.

Pyroprojektek 09-e 13:17

Pyroprojektek 09-e 13:15

Pyroprojektek 09-e 13:08

Utolsó 150
Az üzenőfalhoz jelentkezz be!

Online felhasználók: 1
Ebből tag: 0

Pyroblogba írtak:
marci33 (2020.12.13. 17:38:11)
Nevemmad1.1 (2019.10.11. 08:32:42)
ennyi volt (2019.04.04. 10:55:27)
Nevemmad1.1 (2018.11.11. 19:28:52)
Pyroprojektek (2017.12.05. 17:23:11)

Pontos kifejezésre
Szótöredékre is

Látogatók: 3435986
Látogatók ma: 4


logo Pyrocenter Pyrocenter Kiülő  Impresszum   Kapcsolat   Gy.I.K.   Oldalszabályzat   Saját statisztika   Minden jog fenntartva!
Oldal generálásának ideje:
0.36362 mp.