A másodperc ajánlata: X 46 2800 Ft
408 db. hozzászólás
58 pont
Labortöltelék
2008.11.19.
PM Tag |
Igen a szulfonalas azt a celt szolgalja, hogy ellenallobb legyen az oxidalassal szemben.
A NC-nel nem vagyok biztos benne, hogy erosebb lenne tomenyebb salsavval. A nagyobb mertekben nitraltakat azt ugy tudom, hogy foszforsavval keszitik kensav helyett. Van videod olyanrol, amit tomenyebb salsavval keszitettel? 70%-osnal tomenyebbel? Mert akkor nagyjabol tudnek mondani egy hasonlitast, de en ugy tudom, hogy a tomenyebb salsav mar nem hasznal. A 70%-os az ellobban langra es ha pl. a parazslo gyufat erinted hozza, akkor meg kis puffano hangot is hallat, de persze csak laza allapotban nem preselve, vagy feloldva acetonban es onnan szaritva, tehat siman a vatta kinezetu NC. A foszforsavval keszultek az irodalomban leirtak szerint suritve is ellobban. Előzmény: #12388
|
|
|
365 db. hozzászólás
125 pont
Haladó
2008.09.27.
tag |
jól látom, a fozopohár csehszlovák? |
|
|
408 db. hozzászólás
58 pont
Labortöltelék
2008.11.19.
PM Tag |
Nallam nem ment tonkre szobahomersekleten a vatta, csak ha erosebben melegeitettem. A celluloz nitralasara kb. 70%-os savat hasznalnak, ennel tomenyebb erosebben oxidal, ti valoszinuleg tomenyebb savat hasznaltatok.
A kaliumpermanganatnal erosebb oxidaloszer nem sok van Az meg a szenet is eloxidalja, nemhogy a szerves vegyuleteket. De a salsav is oxidalja a szenet forron. Tehat maradjunk annyiban, hogy az alkoholok, a fenolok sokkal erzekenyebbek az oxidalassal szemben.
Az oxidalas soran a saletromsavban a N redukalodik azert keletkeznek kisebb oxidacios szamu nitrogen oxidok, az hogy a levegon oxidalodik fel, vagy a savbol jon N+4-es formaban az nem mindegy.
A toluol melegszik mint barmilyen folyadek amihez tomeny kensavat ontunk a szolvatacio miatt. A keletkezo viz a nitralas soran a kensavat hidratalja es emiatt melegszik kisse, de oxidacio csak joval magasabb homersekleten jatszodik le, mint pl. a fenol eseteben!
Mennyi kaliumkarbonatot hasznaltal a semlegesitesnel? Mertel ph-t a semlegesiteskor? Ha feleslegben hasznaltad felo, hogy kaliumpikrat keletkezett a pikrinsav helyett. A pikrinsav nagyon eros sav leven konnyen kepez sot a bazisokkal (vagy ez esetben a K2CO3 bazikus hidrolizise miatt, a tovabbi felreertesek elkerulese vegett). A pikrinsavat vizzel szoktak felforralni nehanyszor, igy ajanlatos tisztitani. En ammonia felesleggel semlegesitettem a savakat es nallam ammoniumpikrat keletkezett (ami szinten rosszul oldodik, akar csak a K-pikrat), de annak a robbanasi tulajdonsagaik kozel esnek a pikrinsavehoz. A K-pikrat erzekenyebb utesre, sercegve eg es kisebb a detonaciosebessege, mint ahogyan az a soknal lenni szokott. |
|
|
766 db. hozzászólás
87 pont
Haladó
2005.12.18.
tag |
Tapasztalataim szerint a toluol elég érzékeny az oxidálásra, hig KMnO4 oldat, hig kénsavas közegbe könnyen benzaldehiddé oxidálódik.
Nitrálósavban pedig nagyon erőteljesen melegszik (ennek a szemtanuja és egyben megkísérlője evilbaze volt :D)
Mellesleg ki mondta hogy én ipar vagyok hogy mindent szakszerűen, minimum 95%-os termelési százalékkal csináljak???
Amúgy bármilyen reakcióban ha keletkezik NO akkor az a levegő oxigénjétől NO2-vé oxidálodik szóval ez is lényegtelen...
De az továbbra is érdekes hogy ti hogy birtok olyan melegen pamutot nitrálni, nekem amikor 20 fok fölé ment mindig széjjel oldódott, de nem csak nekem, több haver is tapasztalta... |
|
|
|
>>Vegyészfórum
>>Kiülő
Online felhasználók: 5
Ebből tag: 0
Látogatók: 3605108
Látogatók ma: 178
|