840 db. hozzászólás
158 pont
Pirotechnikás
2009.01.16.
tag |
Én sem mondhattam volna szebben!
Valóban egy szép bomba fellövésénél, majdhogynem jobban örül az ember egyszerűen annak, hogy szép a bomba, felment, és bontott, mint az effektnek, vagyis a csillagok, recsegők adta szépségnek.
Törekedjetek a szépségre!
Ez egy hozzászólás a(z) "45mm-es zöld kisbomba enyvszalgal(pontozd pls thx)" című tűzijáték képhez. |
|
|
365 db. hozzászólás
125 pont
Haladó
2008.09.27.
tag |
jól látom, a fozopohár csehszlovák?
Ez egy hozzászólás a(z) "Kristályosodás" című tűzijáték képhez. |
|
|
408 db. hozzászólás
58 pont
Labortöltelék
2008.11.19.
PM Tag |
Nallam nem ment tonkre szobahomersekleten a vatta, csak ha erosebben melegeitettem. A celluloz nitralasara kb. 70%-os savat hasznalnak, ennel tomenyebb erosebben oxidal, ti valoszinuleg tomenyebb savat hasznaltatok.
A kaliumpermanganatnal erosebb oxidaloszer nem sok van Az meg a szenet is eloxidalja, nemhogy a szerves vegyuleteket. De a salsav is oxidalja a szenet forron. Tehat maradjunk annyiban, hogy az alkoholok, a fenolok sokkal erzekenyebbek az oxidalassal szemben.
Az oxidalas soran a saletromsavban a N redukalodik azert keletkeznek kisebb oxidacios szamu nitrogen oxidok, az hogy a levegon oxidalodik fel, vagy a savbol jon N+4-es formaban az nem mindegy.
A toluol melegszik mint barmilyen folyadek amihez tomeny kensavat ontunk a szolvatacio miatt. A keletkezo viz a nitralas soran a kensavat hidratalja es emiatt melegszik kisse, de oxidacio csak joval magasabb homersekleten jatszodik le, mint pl. a fenol eseteben!
Mennyi kaliumkarbonatot hasznaltal a semlegesitesnel? Mertel ph-t a semlegesiteskor? Ha feleslegben hasznaltad felo, hogy kaliumpikrat keletkezett a pikrinsav helyett. A pikrinsav nagyon eros sav leven konnyen kepez sot a bazisokkal (vagy ez esetben a K2CO3 bazikus hidrolizise miatt, a tovabbi felreertesek elkerulese vegett). A pikrinsavat vizzel szoktak felforralni nehanyszor, igy ajanlatos tisztitani. En ammonia felesleggel semlegesitettem a savakat es nallam ammoniumpikrat keletkezett (ami szinten rosszul oldodik, akar csak a K-pikrat), de annak a robbanasi tulajdonsagaik kozel esnek a pikrinsavehoz. A K-pikrat erzekenyebb utesre, sercegve eg es kisebb a detonaciosebessege, mint ahogyan az a soknal lenni szokott.
|
|
766 db. hozzászólás
87 pont
Haladó
2005.12.18.
tag |
Tapasztalataim szerint a toluol elég érzékeny az oxidálásra, hig KMnO4 oldat, hig kénsavas közegbe könnyen benzaldehiddé oxidálódik.
Nitrálósavban pedig nagyon erőteljesen melegszik (ennek a szemtanuja és egyben megkísérlője evilbaze volt :D)
Mellesleg ki mondta hogy én ipar vagyok hogy mindent szakszerűen, minimum 95%-os termelési százalékkal csináljak???
Amúgy bármilyen reakcióban ha keletkezik NO akkor az a levegő oxigénjétől NO2-vé oxidálodik szóval ez is lényegtelen...
De az továbbra is érdekes hogy ti hogy birtok olyan melegen pamutot nitrálni, nekem amikor 20 fok fölé ment mindig széjjel oldódott, de nem csak nekem, több haver is tapasztalta...
|
|
408 db. hozzászólás
58 pont
Labortöltelék
2008.11.19.
PM Tag |
A celluloz az nehezebben oxidalhato ezert azt konnyebb nitralni, de ott is ha feljebb megy a homerseklet a vatta eloxidalodik egy ketto. A fenol nagyon erzekeny (es minden alkohol) az oxidaciora ezert keletkezik NO es dioxid. (a benzol, vagy a toluol sem erzekenyek az oxidalasra, meg az alkanok sem) Idealis esetben nem kellene keletkezzen, amit az iparban meg tudnak am valositani.
Lattam ahogy eg az anyag a youtube-on es jo lett ez nem vitas. En ovatosabban szoktam am csinalni hutes kozben es egy nap allas utan melegitem fel, de nallam is keletkezik a nitralas soran NO, csak nem epp ennyi. A hutes foleg kezdetben kell, mert sok anyagot veszithetsz az oxidacio miatt. Tobbszori eloallitas soran kitapasztalja az ember.
|
|
408 db. hozzászólás
58 pont
Labortöltelék
2008.11.19.
PM Tag |
Vegre valami hasznosra is koltod a penzed Az eszterek es a sima nitrovegyuletek keszitesenel a hutest azert alkalmazzak, mert visszaszoritjak vele az oxidaciot. A saletromsav ugyanis a melegebb reakcioelegyben oxidalja es nem nitralja a vegyuletunket. Ezert a hozam csokken, ha meleg a reakcioelegy, mert tulajdonkeppen eleg , raadasul erosen hotermelo ez az oxidacio, de a videon is jol latszott. Szoval a homerseklet emelese a reakcio gyorsulasat eredmenyezi, csak mas reakcioket is, amelyek ellenunk dolgoznak. Azert jott a vorosbarna goz a salsavbol mert tulhevult a reakcio es oxidalta a fenol egy reszet o maga pedig redukalodott. Maga a nitralasnal nem szabad NO-nak, vagy NO es NO2 gozoknek keletkezniuk.
A fullminatnal masabb a helyzet. Az ezust fullminat sem keletkezik, csak melegiteskor. Ott higabb savat es alkoholt kell hasznalni, mert tomeny salsav es tomeny alkohol kevereke melegitve szinten meggyullad es a gozei robbannak.
Na de ez tetszik, szep lett.
|
|
43 db. hozzászólás
Zöldfülű
2008.12.26.
kitiltott |
nem arcoskodok de mnind 1
és anyámat ne vedd a szádra
/// Ki hozta szóba a te anyádat? Tanuljál már meg olvasni. ///
[mod: Zoltan1314]