133 db. hozzászólás
35 pont
Tud valamit
2014.10.31.
tag |
Válaszok Ladis és Baltha-nak:
Örlőtestek: 16-os ipari kerámia "golyók".
Töltési arány a teljes malom térfogatára nézve: 50% őrlőtest + 25% anyag. A szén előfeldolgozott részben porszerű részben 1-4mm-es szemcsés keverék (darált grillszén).
Fordulatszám: kb 70 RPM de csak úgy szemre. Majd ha egy új kört kezdek megmérem pontosan.
A fordulatszámot úgy lőttem be, hogy kellemesen egyenletes legyen a hangja a golyóknak. Mivel 1 nap alatt készült el az egész cucc abból amit már az év során összehordtam vagy épp akadt itthon, így csak viszonylag durván tudom változtatni a fordulatszámot. (gyk: 3.3V-ról 5V-ra kötöm át). Majd ha lesz kedvem csinálok egy rendes 12V-os fordulatszám szabályozót (RPM visszaméréssel), időzítővel, stb...
Miért csak szenet?
Mivel a malom hatásfoka kétes, így jelenleg ez a legolcsóbb töltelék a teszteléshez és az üzemi paraméterek beállításához. Ráadásul ezt majd később tetszés szerint felhasználhatom.
A másik szempont az, hogy a késztermék eddig még mindig elégtelen minőségű volt, ezért a töltet 30-15%-a vissza lett dobva a következő menetre. (kísérletek az ideális őrlési idővel).
Lloyd E. Sponenburgh Ball milling theory and practice c. könyve alapján egy sima airfloat szénhez elégnek kellene lennie fél órának az ő malmában. Mivel azonban az én malmom az ő mintájától több ponton eltér, így kénytelen vagyok magam kikísérletezni az optimális munkamenetet.
Végül de nem utolsó sorban: a szénpor magában csak szénpor. Ha viszont BP akkor már PT elegy amiből nem akarok otthon csak úgy tartogatni semennyit se ami nem kerül azonnali felhasználásra. Fő a biztonság! És ha jól rémlik, úgy olvastam, hogy ha már minden elő van készítve akkor kb 30 perc elég "összedolgozni" a hozzávalókat a malomban.
A linket köszi, áttanulmányozom. Nem is gondoltam, hogy a The Way Back Machnie-el is lehetne böngészni a PG-t. :) |