A másodperc ajánlata: Brocade Crown 25099 Ft

Pyrocenter fórum
Bejelentkezés Regisztráció
Regisztrált tagok száma: 4226 Topicok száma: 148 Hozzászólások száma: 91349

Fórumozás előtt mindenképpen olvasd el a Tűzijáték Kisszótárat, a Tűzijáték GYIK-et, a Gy.I.K.-t és az Oldalszabályzatot!
Használd a keresőt!

Ki hol lakik? Összes topic     

Közösség >> Pyroblogok - Biztonságtechnika két csúnya történettel ilusztrálva - nem csak malmozóknak
Vissza a témakörökhöz

[1]

xXPYROREXx #5251) 2016.04.26. 19:04:44
xXPYROREXx avatarja
71 db. hozzászólás
40 pont
GyengeElmegyJóHasznos
Haladó
   2013.01.21.    
tag
Én egyszer a saját hülyeségem miatt égettem meg a kezem. BP-t granuláltam NC lakkal és a kezemre száradt egy kicsi. Én meg ezt nem nagyon vettem figyelembe és gondoltam letesztelem az új BP-t és mikor meggyújtottam (persze ezt sem gyújtópálcával, vagy gyújtózsinórral) az egész cucc leégett a kezemről. Elég ijesztő volt, mert láttam ahogy ég végig a kezemen, de hiába kezdtem kapálózni, nem aludt el. Aztán fel is hólyagosodott sok helyen, meg a nagyujjam hegyét pár napig nem éreztem.

De a lényeg, hogy tanultam az esetből és azóta jobban odafigyelek a dolgokra! Ezt más is tegye így!

mx5 kevin #5250) 2016.04.24. 09:55:09
mx5 kevin avatarja
272 db. hozzászólás
20 pont
GyengeElmegy
Piromán
   2009.12.27.    
tag
Igazából a jelen veszélye a Kálium Klorát régen egy nagy kihívás volt de ma már alap dolognak számít megcsinálni.Szerencsére már egyre több a Kálium Perklorát előállítására irányuló videó,leírás,dokumentáció.A rossz hír az hogy azért használják ezt sokan mert legalább akkora kihívás egy kloráttól eljutni a perklorátig mint kloridtól a klorátig.Illetve túl egyszerű mert se platina se ólomdioxid nem szükséges hozzá.Ez azért okoz bajt mert a klorátot több olyan elektródával ellehet készíteni ami már perklorátkészítésre nem alkalmas olcsóbb és hozzá képest egy platinát ólomdioxidot körülményesebb beszerezni.A nagyon rossz hír hogy ebből rengeteg baleset lesz.Ezt én biztosra veszem méghozzá a hazai és külföldi hozzászólások alapján.Régen nekem ez volt eddig szerencsére az egyetlen villanópor (a kálium klorát alapú) ami nagyon sokszor begyuladt.Na már most ez igazából olyan mint a drog ha egyszer sikeresen kipróbálod akkor nincs vissza út.Én amikor megtudtam hogy mire képes nálam mondjuk nem volt vissza út.Amikor láttam mire képes a kálium klorát nem érdekelt mennyire brutálisan nehéz meg mivel jár kellett a stabil (kálium Perklorát a Kálium klorátos öngyulladások után).Itt a kálium klorát esetén a következő lehetőségek vannak: megnyomorítod szerencsétlenül magad (rövid időn bellül),elfelejted a dolgot és keresel más megoldást,áttérsz a kálium perklorátra.A másik rossz hír kifejezetten nekünk hogy az uniós bácsi tett azért hogy már külfölről se lehessen behozatni a biztonságos Kálium Perklorátot (nem volt elég előtte az itthoni pár hülye törvényhozó).Nekem annó mielőtt még belevágtam még 2007 körül sikerült szereznem vényköteles gyógyszerkönyvi minőségű Kálium Perklorátot 100g-ot brutális 4000ft os áron pult alatt.Na ez arra volt jó hogy kémiailag összehasonlítsam a Kálium Kloráttal.A reakciójuk 30%-os sóssavval hogy a kálium klorát szépen sárgásra színeződik még a kálium perklorátnál nem történik semmi,a stabilitás beli óriási különbség,az olvadáspont,a kénnel való reakció béli óriási különbségek.Nekem egy a videó amiben kálium klorátot dörzsöltek pusztán kénnel egy mozsárban és szépen eldurrant az öncsonkítástól mentett meg.A jó hír hogy hogy a ma már pár mikronosan felvitt platinával vagy ólomdioxid anóddal ugyan olyan egyszerű nátrium klorid segítségével megcsinálni mint a kálium klorátot.A másik jó hír hogy ez nagy tételben történik ezzel a módszerrel.Az újabb jó hír hogy ez a módszer szél sebesen terjed el.Ami még jó hír hogy platina és ólomdióxid nélkül is lehet csinálni perklorátot vannak alternatívák .A rossz hír hogy az alternatívák nyögvenyelősek.

A nagyon rosz hír hogy sokan gondolják hogy ők okosok és tudják mit csinálnak.Tudom hogy veszélyes de használlom,ez lesz a vesztük.De ehhez igazából kevesebb is elég rosszul csinálja és szennyezett lesz jajj van benne egy kis klorát de már elég stabilnak találom nem így megy. Ebbe mindenki beleugrik és sajnos az ember esze nem az első baleset után jön meg.A kérdés csak itt az hogy mekkora baleset ér.A kényelem kedvéért még sokszor a leg régebbi motorosok is megszegnek sok szabályt.Akinek van esze az megértette mindenek előtt a biztonság mert utána egy életre maradandó sérülésed lesz vagy megvakulsz,megsüketülsz,művégtagra szorulsz és abból már nincs visszaút.Az iparban sem normális helyeken nem játszanak semmilyen instabil vacakkal.Az öreg rókák is azt mondják az iparról kell példát venni semmi labilis instabil vacak.Itt ez duplán érvényes mert ott már van egy szigorú technológiai utasítás amit te házilag akaratlanul ezer ponton megszegsz.Persze azt is megemlíteném Ípar= Pénz+haszon és nagyon sokszor a drágább az olcsóbb és ott is sok mindenen spórolnak.

A homemade pyroban meg kell érteni hogy senki semmit nem csinál tökéletesen van a brutálisan rosszul csinálja,van a rosszul csinálja ,meg van az aránylag jól csinálja sok év után.Attól hogy messze jobb mint a gyári az nem jelenti azt hogy kémiailag technológiailag nem követtél el nagyon sok apró nagyon veszélyes szarvas hibát anélkül hogy még csak fel is merülne benned.Ez a dolog olyan vagy jól csinállod vagy nem csinállod.Ha a gyanú felmerül benned hogy talán mégsem jó akkor az azt jelenti hogy ki kell javítanod. Ha tudod hogy rasszul sülhet el akkor egyszerűen ne csináld inkább vágd a kukába mint egy életre kicsináljon egy alkalmi dologért.Később majd úgyis idővel megoldod ilyen az élet.Én is meg más is több kiló cuccot dobott ki meg fölös pénzt ölt bele,az energiáról nem is beszélve mire jó lett az adott dolog,ilyen az élet ez természetes dolog.

Előzmény: #5249


Danee #5249) 2016.04.23. 13:12:21
529 db. hozzászólás
128 pont
GyengeElmegyJóHasznos
Pirotechnikás
   2008.11.29.    
PM Tag
Tanulságos történet.
Pár saját esetet leírnék leírnék ezzel kapcsolatban, amik szerencsére szerencsés kimenetelűek lettek. Tulajdonképpen felelőtlenségből adódtak, amiket vagy azért követtem el, mert "végszükség" volt, vagy mert egyszerűen nem tapasztaltam ki mindent eléggé. 5-6 éve történtek, még egyszer egyáltalán nem merném megcsinálni, vagy legalábbis egészen máshogy.
Tél volt, megcsúsztam a szilveszteri produktummal időben, ezért a kazánházban szárítottam a kályhán kb. 200 g kék csillagot, a MgAl-es fajtából, jellemzője volt nálam, hogy olyan gyorsan ég, hogy el tud röpködni. A kályha maga nem volt olyan meleg, hogy bármi baja legyen ettől, meg egy kartonon, újságpapíron volt. Raktam a tűzre, fasz módon nem távolítottam el arra az időre a csillagokat, kibújt egy lángnyelv, és könnyen belekapott az újság szélébe, hiszen volt rajta egy kis, a vágás során lemorzsolódó csillagmaradék. Az egész begyulladt.Kis légterű a hely, 2 lépés az ajtóig, a hirtelen felszabaduló gázok benyomták az ajtót, odapréselődtem hozzá, hátamat fordítva, fejem lehúzva az égő csillagoktól. Sok ruha volt rajtam, de így is rendkívül nagy hőt éreztem a hátamon. Annyi történt, hogy a drága kék csillagaimnak annyi lett, meg a kályha szigetelése nagyjából leégett.

Először y-oztam x-et. Az információgyűjtés része, elméleti síkon, majd gyakorlati síkon történő megtervezés vastagon megtörtént, sokakat megkérdezve, megfelelő felszerelésem adott volt. De azért mégis más az, amikor a saját szemével lát, és a saját keze által valósít meg egy új dolgot.Nem úgy szokott történni, ahogy azt elképzeli.
Adagolom bele a vmit a vmibe, hőmérő persze, megfelelő hűtés persze. Lényeg, hogy túltoltam egy kicsit a tempót, és kezd a színe változni a lötyinek, a hőmérséklet még jó volt. Egyre gyanúsabbá vált, keverem, mint' állat. Majd vmi ösztönből futottam ki a melléképületből, ahogy kiértem, az egész rendkívüli vehemenciával kiforrt, szétfröcskölve nem kellemes dolgokat, továbbá a nagyobb szobányi helységbe nem lehetett belátni attól a bizonyos vörösbarna gáztól.Szerencse ez is, halálos kimenetelű is lehetett volna, hiszen tüdő nélkül nem nagyon jó élni.

Már abbahagytam mindenféle tevékenységet, renováltuk a tetőt az épületen. Ki kellett pakolni a cuccokat, eszközöket, és megakadt a szemem két kis dobozkán, ami ott állt 4 éve.Teljesen megfeledkeztem róla. Legalább sötét, hűvös helyen. Ki kellett vinni, hogy pusztulás legyen a sorsa, nem maradhat ott. Fostam, mint a gép.Eszkábáltam hozzá eszközt a kezeimet meghosszabbítván, beöltöztem rendesen. Vagy a szerencse dolga, de biztos az is közrejátszott, hogy a legszakszerűbben készítettem el, tiszta anyagokat használtam, hiszen már kinn volt, de leesett a fűre, és nem történt semmi.

Csináltam anno ejtéses kísérleteket klorátos elegyekkel, és nálam eltérő eredményeket mutatott a szakirodalommal szemben. Ellentétes eredményeket is kaptam az ott feltüntetett adatokhoz képest, de többnyire túlzásokkal éltek.
Mindenesetre úgy gondolom, jobb szintézissel élni a szakirodalmak tanulmányozása során, akkor nem történhet baj.

csirek #5248) 2016.04.23. 11:54:07
65 db. hozzászólás
18 pont
GyengeElmegyJóHasznos
Zöldfülű
   2014.12.19.    
tag
Hatos, nem semmi ez a fordítás! Gratulálok hozzá. Időt, és energiát nem kímélve, gyarapítottad biztonság technikai tudásomat, tudásunkat. Ez nagy hasznára válik az egész közösségnek!
Mégegyszer gratulálok, és köszönöm!:thumb:
5*

A hatos tanulo #5247) 2016.04.22. 16:11:47
133 db. hozzászólás
35 pont
GyengeElmegyJóHasznosRemek
Tud valamit
   2014.10.31.    
tag
Kevin köszönöm a dicséretet!

Ahogy írtam engem is az motivált, hogy mennyi szart láttam már itt-ott a neten. Sajnos ez a fajta felelőtlenség nem csak a hobbira igaz, hanem szinte az élet minden területére. Sokan teljesen felelőtlenül szarnak a biztonságra, mert mi bajuk lehet!? Vagy fel se fogják, hogy bajuk lehet egyáltalán!

De elég csak kimenned valami közútra és megvan a minta. Lekanyarodások, kettős sávváltások oldalra nézés és index nélkül. Én meg alig győzöm elkapkodni a kocsit az útból, pedig nem kisautóval járok és az életből vett minta alapján egy pályatempós telicsatt után is valószínűleg én lennék az aki lábon száll ki. Mégis csinálják...


A konkrét cikkel kapcsolatban az első esetben nettó felelőtlenség lehetett a baj. Egy-két kiló csillag még ha LE akkor is érdemel annyi tiszteletet, hogy rendesen felöltözünk a kedvéért. Ha a kolléga hosszú pamutruhában van, csak a kézfeje és az arca ég meg. Arcmaszkkal, kesztyűvel még az se. Eloltja a tüzet, aztán mehet ki a garázs elé eltolni egy-két cigit, hogy lenyugodjon. Max kormos lett a ruhája meg meghajlik az arcvédője, de nem tíz hét intenzív, pereskedés meg minden...

Bár ha azt veszem milyenek az itthoni viszonyok nem téma az egész, mert nem valószínű, hogy egy ekkora égést a magyar egészségügyben egyáltalán túl lehet élni ha nem vagy VIP.A másik esetben fontos pont, hogy egy Hivatásossal történt meg. Minden engedélye megvolt, nagyjából értette is amit csinált, mégis elszúrta. Egyedül a gyanakvása és a felkészültsége mentette meg a még komolyabb bajtól.
- Mert lehet hibás az adatlap...
- Mert lehet szennyezett az anyag amit használsz és bár nem szabadna, mégis megindul (pl pára)...
- Lehet alapból téves információk alapján dolgoztál, vagy mert egy másik szerencsés idióta azt monda neki nem volt gond -pedig csak mázlija volt, vagy mert lehet simán rosszindulatból átbasztak...

Ezek ellen csak a passzív védelem a jó, ami a megfelelő tárgyi előkészületeken és a helyesen begyakorolt vészforgatókönyveken múlik. LES-t is ez húzta ki a szarból, hisz ő is sokkot kapott, bő fél percre megvakult, stb...
A skylighteresek se győzik hangsúlyozni a tutorialokban, hogy mindig csak kis adagot tarts elöl, tedd el a többit elzárva, húzz kesztyűt, stb...A fémpor malmozást bár még nem próbáltam, de én itt a szilán reakcióra tippelek a ködös légkör miatt. Ezt indokolja talán az is, hogy egy erős whupp volt ami durván kilőtte a dugót és nem csak sima meggyulladás.


És ja, kontrollált oxidáció nélkül vsz a fémpor malmozás egy igen extrém fajtája lehet az öncsonkításnak / öngyilkosságnak...
A mostani eszemmel azt mondanám nem golyós hanem nyitott, forgóköves malom kell. Kb mint egy dörzsmozsár, csak forogjon magától. Még ha egy kicsi ki is száll (azért a fémpor egész nehéz, így nem annyira nehéz megfogni) akkor is kap mindig levegőt...

Előzmény: #5246


mx5 kevin #5246) 2016.04.22. 12:12:22
mx5 kevin avatarja
272 db. hozzászólás
20 pont
GyengeElmegy
Piromán
   2009.12.27.    
tag
Több ilyen projekt kéne,elismerésem a fáradozásodért!A baj itt igazán hogy kis ország vagyunk és a szakirányú projektek külföldi főleg angol nyelvűek.És ez a dolog csak egy dokumentáció közülük de aki csak egy adott dolgot akar legyen csak egy alupor elkészítése golyósmalomban legalább még 50 ilyet elkell olvasnia és jó pár videót átnéznie és ez egyik sem Magyar lesz.Ezeket megkeresni meg több hónapos munka.Szabadalmak,videók,fórumok,nem gyerekjáték.És akkor a saját gyakorlati tapasztalatnak akár mennyi szakirodalom lett átbújva még egy kialakult eljáráshoz kevés.A forgatásra golyók nélküli beiduló por azért az már durva.És akkor megint az van hogy homemade pyro ha pontos gyári szabadalmat találsz rá akkor házilag így ez sem meg az sem elérhető akkor erre meg arra keressünk házi megoldást.

Az égés feltétele: éghető anyag,(oxigén),gyulladási hőmérséket egy időben egy helyen.Na de most jön az érdekes része hogy pl a magnéziumpor gyönyörűen hevesen ég el széndioxid jelenlétében.A klór és hidrogén durranógáz,magnéziumpor kénnel oxidállószer nélkül is csúnya robbanás lehet jó hevesen reagálnak,.

Ez a baleset nem egyedi külföldi fórumokon hogy begyuladt neki a malomban a magnézium por malmozás közben sok ilyet hallani.Magnézium esetén általában mindig menet közben gyulladt ki.Oxigén éghető nagyon reaktív anyag malmozás minden meg van.Nálunk meg olyan balesetek voltak konkrétan itt a centeren hogy bedobták a kávédarálóba aztán a képébe robbant. Ezek nem eseti balesetek hanem elég sokan írnak róla.Alumíniumra is volt pár példa hogy felnyította a dobot és begyullat neki mert hirtelen kapott oxigént nem volt előtte felnyítva és kigyuladt magától.Alumínium esetén meg a malom nyitásánál voltak gondok hogy kigyuladt nyitásnál az egész.Magnézium por esetén meg főleg malmozásnál de akinél nem malmozásnál volt hogy nyitásnál.

piroforrós alumínium malmozás után: https://www.youtube.com/watch?v=O19acMAefOg

Alupor malom nyitás után kigyulladt videó: https://www.youtube.com/watch?v=KV60zhFOC7A

Aztán voltak akiknek a szálló por a nyitásnál robbant bele a képébe.Alumínium por malmozása esetén azt ajánják ilyen jellegű közösségekben hogy időközönként nyissuk fel a dobot hogy fokozatosan képződjön rajta védőoxidréteg.Magnézium por esetén meg szóval oxigén meg magnéziumpor ez a módszer felgyújtotta több embernél a malmot őrlőtestől fűggetlenűl.Ettől függetlenűl az iparban is a magnézium és az alumínium por malmozása az egyik leg hatékonyabb módszer.Házi körökben alumíniumnál nagy tételben meg a malom ilyen fém porok készítéséhez a leg hatékonyabb megoldás ami első rangú minőséget produkáll.Kényes dolog ez, épp ezért mielőtt valaki valamibe belefog nagyon utána kell mindennek nézni.Magnéziumpornál több szabadalmak malmos módszerre külön speciális ínert atmoszférákat említenek meg speciális kulcsfontosságú műveleteket kontrollált oxidációs folyamatokról.Én olvasgattam ezeket a dolgokat és nehéz veszélyes bonyolult dolgok ezek.

De ezek már igazából haladóknak való próblémák akik valóban benne vannak a dolgokban.

Nálunk a problémák ott kezdődnek hogy több tíz deka lőport bedob a kávédarálóba és azzal csinálja a lőport és moderátor létére ajánl ilyet itt a centeren.A másik meg kézbe fogja a csillagot úgy gyújtja meg már az ujjából írja hogy kiégette az idegeket de akkor is kézből dobálja és ő is moderátor.Aztán más oldalakon meg itt is armstrong mix gyufa mix tudom hogy instabil de óvatosan csinállom.A 12 éves gyerekek a gyufából petárda a menő.Egy dolog hogy pl panelban lakik meg ez egyszerű de szóval ezer helyen kapni védőkesztyűt meg védőszeműveget.Egy ilyen okostónin senem láttam hogy használna védőkesztyűt pedig mindenütt kapni.A center mundjuk kivétel de zömében sajnos „gyufából petárda” a színvonal. Lőporról is hallani pár rémtörténetet pl csapágyakkal hogy begyulladt miközben malmozták.[1]
>>Vegyészfórum
>>Kiülő
Üzenőfal
xXPYROREXx 23-a 22:38 Ment mail, csirek!

csirek 23-a 14:09 Mert keddvet kaptam hozzá, az új cseresznye bor miatt. Isteni lett, így hogy csak cseresznye léből van. Meg cukorból

csirek 23-a 14:08 Rex, te hogyan készítetted a szilva borodat?

csirek 23-a 14:07 Szépjónapot!

Pmaxx 22-e 18:18 20-25 db biztosan van, XIII.Ker., [email protected]

Pmaxx 22-e 18:17 50-es vastagfalú papírcsövek ingyen vihetők.

mole98 29-e 15:40 20l az igen! te sem gynegén gyomod

mole98 29-e 15:39 a többit meg rex megitta :-P

mole98 29-e 15:38 nállam már nem forr csak a sör

xXPYROREXx 25-e 17:31 Csak annak még érnie kell.

xXPYROREXx 25-e 17:31 Aztán jöhet majd a szilva is! :)

xXPYROREXx 25-e 17:30 Nekem most nem forrik semmi! Most fogom majd a mirabellát csinálni!

csirek 24-e 20:53 Te hogy álsz az alkohol előállításával? Rex, te hogy állsz a boraiddal?

csirek 24-e 20:52 Az még erjed, de jó úton halad a borrá válás terén. Szedret akarok most csinálni, meg macskatöke szilvából 5-5 litert

csirek 24-e 20:51 Hát az úgy történt hogy...20 liter előerjesztett cseresznye ecetté lett, az akácvirág jó lett, az eper szintén jó lett. Csináltam ujabb adag cseresznyét, azt már színtiszta cserkó léből felforralva.

Utolsó 150
Az üzenőfalhoz jelentkezz be!

Online felhasználók: 2
Ebből tag: 0

Pyroblogba írtak:
Electrisis (2017.05.20. 21:16:04)
ennyi volt (2017.05.03. 10:10:07)
mx5 kevin (2017.02.12. 00:03:51)
Nevemmad (2016.08.29. 10:25:46)
A hatos tanulo (2016.04.21. 09:47:43)

Pontos kifejezésre
Szótöredékre is

Látogatók: 3128898
Látogatók ma: 13


logo Pyrocenter Pyrocenter Kiülő  Impresszum   Kapcsolat   Gy.I.K.   Oldalszabályzat   Saját statisztika   Minden jog fenntartva!
Oldal generálásának ideje:
0.33136 mp.