408 db. hozzászólás
58 pont
Labortöltelék
2008.11.19.
PM Tag |
Igaz a cukorban nincs -4 es oxidacios szamu szen. Attol fugg milyen cukrot hasznalt lehetnek benne -1 (a lanc vegen levo -CH2OH csoport), +1 (aldehid) es a lancban levo "0". Az oxidacio erossegetol fuggoen akar szendioxidda is oxidalodhat minden szenatom (a saletromsav eszterek keszitesenel fellepo nemkivanatos reakcio). A legenyhebb oxidacios reakcioban viszont csak az aldehidcsoport oxidalodik savva. +1 bol lesz +3, mint a Tollens, vagy a Fehling probak eseteben.
A lenyeg itt gondolom a szinvaltozasa a Mn ionoknak. Ha lugos kozegben redukaltad a MnO4- -t, akkor a vegen barna csapadek kellett kepzodjon, persze eleg keves, mivel keves kaliumpermanganatot hasznaltal. A savas kozegben valo redukcional viszont nem all meg a MnO2-nal a reakcio, hanem Mn+2 soja keletkezik, igy ujabb ket elektront tud felvenni. Az oxidacio is erosebb ilyenkor. |
|
|
365 db. hozzászólás
125 pont
Haladó
2008.09.27.
tag |
Koszonom a felvilágosítást, ám én nem gondoltam semmit, rosszat mondtam, félre voltam tájékozódva amiért elore is bocsánotot kérek...
Így már nekem is világos..., még1szer kosz |
|
|
408 db. hozzászólás
58 pont
Labortöltelék
2008.11.19.
PM Tag |
En a videon is visszahalgattam vagy 5 szor egymas utan, mert nem volt vilagos, hogy a szenre gondol. A Mn-nak is valtozik az oxidacios szama termeszetesen, mert o redukalodik, de a szen oxidacios szama az ami -4 rol feloxidalodik 3+ ig, de nem ez okozza a szinvaltozast, hanem a Mn redukcioja.
Jol van az. |
|
|
365 db. hozzászólás
125 pont
Haladó
2008.09.27.
tag |
Egy vegyuletben nincs is oxidációs szám, vagyis van csak az mindig 0, ám az MnO4 nem egy vegyulet hanem egy (an)ion, az egész vegyulet KMnO4 lenne, vagyis K(I)Mn(VII)O4(-II), de ez vízben szétbomlik, így kálium kation és permanganát anion képzodik, ám nemakarok okoskodni hogy ez hogyan reagál a vízben lévo cukorral és NaOH-val, de nem veszekszek, nem értek hozzá annyira hogy jogom legyen rá veszekedni, szóval nekem8, tegyuk fel hogy igazad van... |
|
|
365 db. hozzászólás
125 pont
Haladó
2008.09.27.
tag |
Hát, az internetrol néztem le mert nemigen volt kedvem gondolkodni, de itt nem a mangán oxidációs számáról van szó, hanem az egész permanganát ion oxidációs számíról, interneten így van írva:
- purple (MnO4- ions)
- blue (MnO4 3- ions)
- green (MnO4 2- ions)
- orange (Mn 3+ ions)
Nekem ez így rendben tunik lenni |
|
|
365 db. hozzászólás
125 pont
Haladó
2008.09.27.
tag |
NEM KÉREK CSILLAGOKAT
Bocsánat a rossz fényviszonyokért...
A videón szornyu a hangom, nagyon torzítja a fényképezogép de remélem azért lehet érteni és hallgatni...
A videón egy kémiai kísérletet mutattam be, ahol a permanganát-ionok egy híg cukros, nátrium - hidroxidos oldatban oxidációs száma a -4 - tol egészen a +3-as szintig változott, így az oldat színe
a lilától a kéken és a zolden keresztul egészen a narancssárgás-sárgáig terjedt....
Egébként bocsánat a rendetlenségért az asztalon csak éppen egyéb dolgokat is végeztem és nem volt idom és kedvem elrakodni....
|
|
|
|
>>Vegyészfórum
>>Kiülő
Online felhasználók: 1
Ebből tag: 0
Látogatók: 3605117
Látogatók ma: 6
|