629 db. hozzászólás
55 pont
Labortöltelék
2010.03.02.
tag |
Na elég legyen már a vitából!
Kevin: Amiről te beszélsz NC az nem a ping-pong labdás NC lakk, valami porral keverve, hanem a vattára felvitt tiszta NC. (videó)
A granulált lőpor sokkal gyorsabban ég, mint a liszt, ez tény, de a dexxel granulált lőpor sztem nem rosszabb mint az NC -s, csak azt 1000X könnyebb elrontani, mert ha NC lakkból véletlenül 2x annyit öntesz hozzá, nem lassul le különösebben az égése, de ha dexből akár csak 2-3% -al többet szórsz a lőporhoz, az ront rajta, és ha egy picivel is több vizet keversz hozzá, az feloldja a KNO3 -at és az újrakristályosodás miatt hiába volt a darálás.
Ezért NC lakkal jobb granulálni, mint dextrinnel, de nem ég gyorsabban mint kötőanyag nélkül, tehát nem javít rajta, de könnyebb, biztonságosabb vele lőport granulálni mint mással.
Granulálni pedig bárhogyan lehet, csak gyárilag a préselőset használják, mert így lesz a legkevésbé törékeny a lőporuk, és akár bele is kalapálhatják pl. a rómaiba anélkül hogy az szétrepedezne. Házilag viszont teljesen mindegy hogyan granulálsz. Ezeket most kézzel morzsoltam megfelelő méretűre, majd osztályoztam. |
|
|
279 db. hozzászólás
20 pont
Piromán
2009.12.27.
tag |
A lőpor detonációs sebessége 400-800m/s ig terjed. A wikipedia szerint keverési aránytól függően 270-320°C on gyullad meg de 750°C alatt a klasszikus lőpor biztos hogy nem fog elégni. Az NC detonációs sebessége 7300m/s ig terjed,de lőporba keverve vagy meggyújtva ezt meg se közelíti de gyulladáspontja 135°C fok és a lőpor nem 135 fokon ég el.800m/s és 7300m/s között óriási a különbség akárhogy nézzük. Akár melyiket nézzük a granulált lőporok közül akár hogy van granulálva az NC-s lőporok viszik el a pálmát mert maga az NC-nemcsak hogy nem rontja de tuningolja a lőport és maga a lőpor is magas hőmérsékleten ég el ezért az NC-re is nagy hatással van.A dextrinnel és Nc vel granulált lőpor meggyújtva vagy fojtva ég és föld különbség van teljesítmény terén dextrines NC-s között. Dextrint én nem használok élőbe én még csak nem is láttam nem is készítettem és nem is tervezem. A dextrin vízben oldható anyag ha denaturált szeszben vagy acetonban oldódna akkor csillagok ragasztásához nem kellene minimális vizet használni ami oldja a dextrint. Amit megnéztem videókat mindegyikben használtak kis vizet a dextrinhez. Izopropil alkohollal volt szerencsém többször találkozni és hát nem hasonlítható össze egy denaturált szesszel,és én hozzá nem nyúlnék,kegyetlenül párolog,nagyon gyúlékony,nem kel sok hogy a levegőbe kerüljön és hogy ha azt az ember belélegzi eléggé bebódul tőle, tehát én semmi pénzért nem dolgoznék vele és börön át is könnyen felszívódik. Én se tudom elképzelni hogy az izopropil alkohol oldaná a dextrint,de beírom a you tube keresőbe "black powder dextrin"az izopropilos srác vidiét dobja ki másodiknak, videó alá írta kövessem a videót szinte azzal kezdi sokan használnak 5%-dextrint, de a hozzászólásokba sincs ott hogy ő nem használt hozzá a videóhoz se írta oda tehát nem egyértelmű félreérthető a videó.Ez olyan csinálok egy lekváros palacsintát de kakaós palacsinta receptjéről kezdek el dumálni. Néztem jó pár videóval arrébb felrak egy granulált lőporos vidit és oda írja oda nem a rendes vidihez hogy ehhez nem használtam dextrint a rendesnél meg lenyomja ezt az 5%-os szöveget mintha már be lenne keverve. Na mindegy körbenézegettem a dextrines vidiket és 5%-ig nem szabad rontania drasztikusan a teljesítményen ennél többet semmilyen anyagnál senki sem használt többet de aki használt 1% dextrint ott se süvített a lőpor.Ő speciel biztos hogy dextrines és működik vele a lőpor.A dextrin nyilván mindenütt csökkenti az égést tehát abbból csak a minium kell ami az adott termék normális ragasztásához szükséges ez akár 1% is lehet de ha túl kevés akkor nem ragaszt rendesen.
|
|
|
905 db. hozzászólás
248 pont
Pirotechnikás
2009.01.17.
tag |
Dexel én is granuláltam,de az eredmény enyhén szóva rossz lett.
|
|
|
1203 db. hozzászólás
303 pont
Őstag
2009.05.08.
moderátor |
Az NC fojtás alatt detonál de nem közelíti meg ez a sebesség a normális det. sebességét. Ezért nem hiszem, hogy erősebb lenne mint a lőpor.
1-2% dex bőven elég a bp be és ez tényleg minimálisan lassítja csak az égését. Kevés vízzel kell granulálni hogy ne oldódjon fel a malmozott bp ben a KNO3 és akkor ez is gyorsít az égésén.
Mellesleg ha tudnál angolul vagy értenél hozzá akkor leesett volna ,hogy az izopropil alkohol és a denaturált szesz se az aceton se oldja a dextrint. És nem is használt semmi kötőanyagot a csávó csak azt irta, hogy sok ember szeret használni 5% dexet kötőanyagként....
Master videóját össze se lehet hasonlítani a lapra szórt bpvel , mert ö egy műanyag dugónak a mélyedésébe szórta a lőport ezért ez adott neki egy minimális fojtást és terelte a lángot lefelé ezért sokkal gyorsabban égett.
Mást nem tudok hozzá fűzni. Ha a sebesség a lényeg akkor NC a nyerő. |
|
|
|
>>Vegyészfórum
>>Kiülő
Online felhasználók: 3
Ebből tag: 0
Látogatók: 3605099
Látogatók ma: 169
|