179 db. hozzászólás
4 pont
Tud valamit
2009.02.21.
tag |
Bocsi de azért az alatt hogy nem rég kezdtem nem tegnapot kell érteni ! Tisztába vagyok a Kálium-permanganát veszélyeivel ja és továbbra is a kérdésem miért nem ég a KNO3 amit a helyi gazdaboltban vettem. Ez nem hogy nem ég még égés táplálónak se lehet nevezni és a színe fehéres barna. Előzmény: #4389
|
|
|
462 db. hozzászólás
43 pont
Labortöltelék
2006.09.14.
tag |
Nem annyira jó de éghető keveréket kapsz, de inkább ne vedd meg.
Szódabikarbónával is lehet CuO-t, íme néhány alternatíva az előállításra:
Réz(II)-oxid előállítása: Sokféle képen elő lehet állítani, már csak azért is mondom mivel nemtudhatom kinek mi a kiindulási anyaga, általában egyes rézvegyületek (CuCO3,Cu(OH)2,2Cu(NO3)2)hevítése során szokták kinyerni. Ezek közül a legnépszerűbb a réz(II)-hidroxid hevítése. De ha ezzel sem rendelkezünk, akkor ezt is elő kell állítani.Nézzük tehát a művelet sort: Egy 500cm3-es főzőpohárba kimérünk 25g kristályvizes réz(II)-szulfátot (rézgálic)és hozzáadunk kb. 150-200 cm3 desztillált vizet, majd az egészet felforraljuk, ezután 50cm3 vízben feloldott 4g nátrium-hidroxidot(lefolyó tisztítóként kapható) kevergetés közben hozzáöntjük, azonnal fekete réz(II)oxid csapadék válik ki. (Ha a CuSO4 oldathoz hidegen adjuk hozzá a NaOH-ot akkor világoskék réz(II)hidroxid csapadék válik ki, amit természetesen kiszűrhetünk, és majd amikor szárítjuk, vizet veszítve átalakul réz(II)-oxiddá.)A natriumhidroxid helyett szodabikarbonat is hasznalhatunk.
A CuO csapadékot dekantálással tisztítjuk, (megvárjuk amíg leülepszik aztán leöntjük a felette lévő oldatot, utána d-vizet adunk hozzá, felkavarjuk, és ismét ülepítjük, ezt a műveletet kétszer-háromszor megismételjük) majd a csapadékot kiszűrjük, és szárítjuk. Az így kapott kristályos anyagot már felhasználhatjuk egyszerűbb recsegő glitter csillagok készítéséhez. Előzmény: #4405
|
|
|
24 db. hozzászólás
Zöldfülű
2009.12.30.
tag |
flash por készítéséhez ez is jó?
mer a festékboltban csak ilyen van.
Előre is kösz.
|
|
|
111 db. hozzászólás
6 pont
Tud valamit
2010.01.07.
tag |
Kiváncsi vagyok, hogy mi történik, hogyha Kálium-nitrát oldatot elektrolizálok(remélem jól írtam...) próbálkozott már vele valaki?
És ammónium-nitrátot kapok Hermes-ben? Ha igen, milyen néven?
És akkumlátor savat melegítéssel tudok töményebbé tenni?
|
|
|
664 db. hozzászólás
297 pont
Haladó
2006.12.24.
PM Tag |
Ja és állítólag a nátrium-hidroxid helyett lehet szódabikarbónát is használni, de ezt nem próbáltam még. |
|
|
1203 db. hozzászólás
303 pont
Őstag
2009.05.08.
moderátor |
Danee
Légyszives vagyél fel msnre! Lehet vennék egy kis CuO-t.
Msn címemet az adatlapomon megtalálod. kösz |
|
|
664 db. hozzászólás
297 pont
Haladó
2006.12.24.
PM Tag |
Szilárd lefolyótisztító granulátumot keress, abban van NaOH, változó mennyiségben, általában NaCl, NaNO3, Al szennyezéssel. Szerintem denszeszben fel lehetne oldani a hidroxidot, a többi nem oldódik fel, leöntöd, bepárlod és viszonylag tiszta hidroxidot kapsz, még nem próbáltam, de működi kellene. Előzmény: #4395
|
|
|
|
>>Vegyészfórum
>>Kiülő
Online felhasználók: 1
Ebből tag: 0
Látogatók: 3605132
Látogatók ma: 21
|