179 db. hozzászólás
4 pont
Tud valamit
2009.02.21.
tag |
Én nem akarom Kicsiatomot fikázni de nem értem miért kell: "Sok eszed lehet ha ilyet irsz, biztos nem értesz a kémiához"!! Előzöleg egyik pirós barátomtól kaptam a KClO3-at. Ezt nem tudtam hogy bizonyítani kell!! És én mivel tudnék bizonyítani???
|
|
|
792 db. hozzászólás
531 pont
Labortöltelék
2006.03.05.
tag |
A NaHSO4-ot ha vízben oldod, egy egyensúlyi reakció játszódik le (legalábbis én így tudom):
2 NaHSO4 = H2SO4 + Na2SO4
Tiszta (NaHSO4 mentes) kénsav előállításra a hevítésen kívül sok esélyt nem látok. Esetleg meg lehet próbálni egy tömény oldat desztillálását, de nem hiszem, hogy bármi használhatót kapnál. Ha megpróbálod, akkor szerintem adj hozzá egy kis alkoholt, wiki szerint az segíti a bomlását. Bár lehet, hogy csak úgy működik, ha abban próbálod feloldani. Akkor oldhatatlan Na2SO4 képződik, amit le lehet szűrni. Ezután pedig jöhet a desztilláció. Vagy lehet, hogy az se kell legfeljebb bepárlás a töményítéshez. Bár ez utóbbit nem hiszem.
Ugyanakkor bizonyos esetekben lehet használni kénsav helyett közvetlenül a NaHSO4-ot, több-kevesebb sikerrel. Egyszer desztilláltam egy NaHSO4 + KNO3 keveréket (olvadékként)... A salétromsav képződés egyértelmű volt, de az - ha jól emlékszem - zöldes színű volt és úgy füstölgött, mint a fene. Bedugaszoltam az Erlenmeyer lombikot, majd pár perc múlva egy pukkanást hallottam: kilőtte a csiszolatos dugót! Elképzelhető, hogy lehetett volna tisztítani levegő befújással, újra desztillálással, de inkább hagytam a fenébe.
<< inkább ne csinálj semmit mert ténleg baleset lesz belőle. >> Segítsük csak azt a jó öreg természetes kiválasztódást... |
|
|
1130 db. hozzászólás
346 pont
Pirotechnikás
2007.03.15.
moderátor |
armmyn ha használtál már kclo3-at akkor biztos tudod hogy honnan lehet venni, szerezni...
Mellesleg, szeméyl szerint nem ismerem kicsiatomot, de azért kémia terén állítom az egyik legjobb helyen áll a centeren. Sztem nem kéne fikázni. Én se szólok, bele olyanokba amit nem értek, ezért nem is állok le vele vitatkozni a szintétisekről.
Az addig oké, hogy egy nyugalmazott kémiatanát mondta de ha annyira vágnád a kémiát magad is rájöttél volna, hogy ez egy batarság, és nem tetted volna fel ide ezt az elméletet.
A KClO3 beszerzése meg általában úgy működik, hogyha bizonyítassz akkor vehetsz.
Végsősoron nem akarok senkivel vitatkozni, szóval peace
Ja most olvasom a kisérletet. Elég nagy gyökereknek készülhetett ez a recept, ha felhívja a figyelmet hogy nem kóstogasd a vegyszert. Azthiszem ezt az első kémiaórán elmondják a diákoknak, hogy még a cukrot sem eszed meg a szertárból... Előzmény: #4542
|
|
|
179 db. hozzászólás
4 pont
Tud valamit
2009.02.21.
tag |
ja és hogy ezt igazoljam gyors utánna néztem neten hogy mi van és ezt találtam
Kísérlet 69.
Kémcsövek, Parafadugó, Nátrium-hidrogén-szulfát
Ásványi savoldat hígítása: az ásványi savak még vízzel felhígítva is erősebbek az eddig használt savaknál. SOHA NE KÓSTOLJUNK
BELE EGYIK SAVBA SE, Tegyünk egy kevés Nátrium-hidrogén-szulfátot egy kémcsőbe és ¾-ig
engedjük fel vízzel! Zárjuk le a parafadugóval és rázogassuk míg az anyag feloldódik! Nátrium-hidrogén-szulfát egy só és vízben oldva
savat képez. Ebben az esetben kénsav képződik. Óvatosan bánjuk vele és címkézzük fel! |
|
|
179 db. hozzászólás
4 pont
Tud valamit
2009.02.21.
tag |
Én evvel tisztába vagyok MÉGEGYSZER LEÍROM egy nyugadíjas kémiatanártól hallottam és még azt mondta hogy azzonnal semmlegesítik egymást aztán nem tudom mi képződik!!!! Amúgy nyugodjatok meg használtam már nem egyszer KClO3-at és hangsúlyoztam hogy nem kérem az aggódo válaszokat |
|
|
401 db. hozzászólás
26 pont
Piromán
2009.06.24.
tag |
tényleg nem való, amúgy meg ha beírnád a keresőbe láthatnád, hogy magyarországon nem kapható. Előzmény: #4538
|
|
|
179 db. hozzászólás
4 pont
Tud valamit
2009.02.21.
tag |
Valaki nem tudja hogy honnan lehetne Kálium-kloráthoz jutni? És légyszíves kíméljetek az ilyen válaszoktól: OOh a te kezedbe nem való stb.!!! |
|
|
179 db. hozzászólás
4 pont
Tud valamit
2009.02.21.
tag |
Ezt nekem még egy nyug. Kémia tanár mondta. Ha valaki hibázik nem kell rögtön le ordítani a fejét hogy így hülye meg úgy hülye meg hogy nem ért a Kémiához. Nem ártana ha néha tükörbe néznél!!! <--Ezen gondolkozz el!!
Előzmény: #4534
|
|
|
31 db. hozzászólás
Zöldfülű
2009.11.04.
kitiltott |
sziasztok. TT csillagokat hogyan tudnék(nák) beszerezni vagy esetleg csinálni. előre is köszi. |
|
|
197 db. hozzászólás
67 pont
Tud valamit
2009.11.29.
tag |
Nem, de ha jól kihevíted akkor Na2S2O7 lesz, amít ha tovább hevítesz akkor Na2SO4 és SO3 keletkezik és az SO3at belevezetheted kénsavba vagy vízbe...
|
|
|
179 db. hozzászólás
4 pont
Tud valamit
2009.02.21.
tag |
Nektek sztem semmire de nekem a laborba elkelne! Amúgy tényleg igaz hogy a NaHSO4 vízben oldva kénsavat képez?
NaHSO4 + H2O --> H2SO4 + NaOH Előzmény: #4531
|
|
|
197 db. hozzászólás
67 pont
Tud valamit
2009.11.29.
tag |
Ja látom, alacsonyabb hőmérsékleten bomlik SO3ra mint a CuSO4.
nem szóltam. |
|
|
197 db. hozzászólás
67 pont
Tud valamit
2009.11.29.
tag |
Az NaHSO4 mire jó nekünk? |
|
|
|