1203 db. hozzászólás
303 pont
Őstag
2009.05.08.
moderátor |
Boldog regisztrációs évfordulót! Amúgy a tud valamit jelző asszem bárkinek megjelenik akinek több hozzászólása van 50-nél
És azt az EGY kicsi csillagot is fel lehetne tornázni valahogy mert eddig bukásra álsz ha úgy vesszük
1* elégtelen
2* elégséges
3* közepes
4* jó
5* kitűnő
fekete* = számkivetett osztályozhatatlan, kicsapást érdemel
Ennek tudatában csinálj pár jó vidit és kijavíthatod a "1011 év kezdeti bukást" Remélem inspiráltalak, hogy fejleszd magad
További jó centerezgetést és boldog évfordulót
|
|
|
102 db. hozzászólás
4 pont
Tud valamit
2010.01.11.
tag |
Én most ünneplek!!!Hiszen kereken egy éve próbálok hasznos tagja lenni ennek a közösségnek!Sőt a nevem alatt már a "Tud valamit" olvasható!!Úgyhogy ez király és Mindenkinek További Jó Pyrózást!
U.i.:
Ennek ünneplésére a közeli kiforgatós játékból vettem egy 100milist most épp az fogom tölteni! |
|
|
840 db. hozzászólás
158 pont
Pirotechnikás
2009.01.16.
tag |
görgetőnek akarod? |
|
|
398 db. hozzászólás
307 pont
Tud valamit
2009.12.24.
moderátor |
lenne még egy kérdésem...
Ma a nagy tűzijáték cégek ugye fa malmokkal malmozzák az összetevőket....szerintetek milyen őrlőtesteket használnak?
milyen módszerrel granulálnak?
és szerintem a görgető dobja sem azért olyan alakú mert ilyen dobuk volt hanem mert ennek olyan a kialakítása h nem csak a tengelyre merőlegesen hanem "örvény" szerűen is forgatja a csillagokat...sztem...
azért tudnak olyan szép egyenletes golyókat formázni egyszerűen....
erről tud vki vmi pontosabbat?
esetleg egy műszaki rajzot nem talált vki a görgető dobjáról? |
|
|
552 db. hozzászólás
87 pont
Labortöltelék
2009.09.19.
tag |
Áh gyerekek, most hogy vége a szilveszternek nincs mi ösztönözzön, hogy gyártsak ilyen hidegben
A műhelyemben most nincs ajtó így fűteni se tudom, és sokkal jobb bent a melegben gubbasztani mint ott kint, na mind1 úgyse lesz időm suli közben asszem megvárom a tavaszt |
|
|
1130 db. hozzászólás
346 pont
Pirotechnikás
2007.03.15.
moderátor |
Vagy semeddig sem tartott a kádár bácsinak szurokkal kikenni a hordót. Elvégre annó a hajókat is szurkozták... |
|
|
840 db. hozzászólás
158 pont
Pirotechnikás
2009.01.16.
tag |
A hordós dologról annyit, hogy a pia azért marad meg benne szivárgás mentesen, mert a nedvesedés hatására megduzzad a fa, és egymáshoz hasonult a két egymás mellett lévő "deszka". Ha ezt nem történik meg, akkor azért nem olyan légmentes az a hordó, akármilyen kádár csinálja is inkább ott a trükk, hogy a lőpor nem szívja meg magát vízzel pára hatására, annyira viszont védte a hordó, hogy a valódi víz ne mehessen be. |
|
|
777 db. hozzászólás
177 pont
Labortöltelék
2006.04.01.
tag |
Érdekes téma, kicsit utánanéztem.
A salétrom előállítása hamar kiszivárgott Kínából, nem volt értelme onnan importálni, ráadásul a kínai lőporok hadászati célokra alkalmatlan volt kezdetben, max az ellenfél megfélemlítésére volt jó.
Bár elég eltérőek a források, valószínűleg az arab világban jelent meg a hadiparban először, 1280-ra már 107 félre receptek jegyeztek. (más-más célra rakétának, tüzijátéknak,ágyúbavaló stb)
A lényeg az hogy az 1300-as évekre már indiától kezdve európáig mindenhol készítettek lőport.
Annyi biztos hogy granulált lőport európában kezdtek el először gyártani, 1300-as évek végére. Egyrészt biztonságosabb volt a nedves gyártás, másrészt rájöttek hogy jobb.
Sőt, a reneszánsz alatt már konkrét pyrotechnikai iskolát alapítottak Németországban, és Olaszországban.
Kérdésedre válaszolva, az 1400-as évektől körülbelül bárki elkészíthette, de természetesen voltak szakemberek.A kalózoknak nyilván feketén árulták : )
Hogy hogyan készítették, arról pontos infót elég nehéz találni.Utánanézegettem ezeknek a kezdeti európai, arab, kínai lőporoknak, de pontos leírás nincs a készítési mechanizmusról, csak arányokat írnak ezek a receptek.(amik néha elég meglepőek)
A kezdeti granulált lőpor kézzel szaggatták, mint a tésztát, később amolyan egységes reszelőket csináltak, megvolt milyen célre mekkora szemcse kell.Továbbá a granulálás biztosította, hogy egyenlő mértékben legyenek elosztva a komponensek a lőporon belül, így megbízhatóbb anyag lett. Előzmény: #2144
|
|
|
|
>>Vegyészfórum
>>Kiülő
Online felhasználók: 4
Ebből tag: 0
Látogatók: 3605079
Látogatók ma: 149
|