905 db. hozzászólás
248 pont
Pirotechnikás
2009.01.17.
tag |
Azt hogy érted, hogy arany színű? Tehát sárga? Vagy ez ilyen glitter, flitter, streamer cuccos? Én inkább valami magvaknak néztem őket, mintsem csillagnak, de ez nem mérvadó, Inkább az lenne a jó, ha méret szerint osztályoznád őket, így kapsz naggyából egyenletesen sűrű bontást, ill. a csillagok naggyából egyszerre égnek el, tehát javul az összkép. Első görgetésnek éppen elmegy, bár egy pár kérdésem lenne:
-Mit használtál magnak?(mire görgettél)
-Mi ez a vörös cuccos a csillagokon?
-Milyen elegy akart ez lenni?
Ez egy hozzászólás a(z) "Görgetett csillagok arany színű" című tűzijáték képhez. |
|
|
830 db. hozzászólás
410 pont
Pirotechnikás
2008.12.30.
moderátor |
Ezaztán a csodálatosan szép igényes munka.... Az a kötözés ill fojtás semmit nem ér.
Ez egy hozzászólás a(z) "35mm es bomba" című tűzijáték képhez. |
|
|
133 db. hozzászólás
35 pont
Tud valamit
2014.10.31.
tag |
Még talán annyit, hogy ha meg tudnám oldani, hogy a malom ne csak vízszintes tengelyben tudjon üzemelni (dönthető legyen mint egy betonkeverő) akkor nem csak közelebb kerülnék a csillaggörgető funkcióhoz hanem a szeparátor felé megdöntve ki is tudom pörgetni a készterméket.
Persze ekkor egy idő után az őrlőtestek egymást kezdik el csócsálni tehát a fordulatszám szabályozás mindenképpen szükséges lesz hozzá (na meg a szeparátor megfelelő alátámasztása/megvezetése a tengelysíkban), viszont semmivel se lesz intenzívebb a mozgás mint normál üzem közben.
(igen, tudom, hogy talpastól most is meg lehetne dönteni, de az annyira snassz...)
Ez egy hozzászólás a(z) "Golyószeparátor" című tűzijáték képhez. |
|
|
133 db. hozzászólás
35 pont
Tud valamit
2014.10.31.
tag |
Igen, már próbálgatom.
Úgy készült, hogy vettem egy 110-es "kupakot" is a szűkítő mellé. A kupaknak levágtam a gallérját, hogy egy sima PP lapot kapjak amit utána addig szögletesítgettem amíg bele nem ült a szűkítőbe. Amikor már stabilan bement de még azért szorult akkor kicsit megdolgoztam a lemezfúróval és kész is a "beépített tésztaszűrő". (A szűrőbetét oda ül fel ahol a 110es rész elkezd csökkenni, ami kb a felső kép közepén van)
Az aszimmetrikus eloszlás nagyon fontos, mert az első, szimmetrikus résmintával még rázogatva se tudott átmenni rendesen a por. A mostani már jobb, úgy pár perc alatt ki lehet rázni a teljes töltetet. Jelenleg a "porolós dobozban" használtam amiért nem került az aljára semmi se, de tervezek egy kisebb "poharat" is csinálni amit fel lehet kötni az aljára és épp elfér benne a késztermék. Ekkor teljesen zárt rendszerben tudom majd a malmot üríteni, szivárgás csak a nyitáskor / csatlakozáskor lesz.
|
|
133 db. hozzászólás
35 pont
Tud valamit
2014.10.31.
tag |
Közvetlenül a malomra tehető, némi rázogatással a kisebbik lukon csak a készterméket adja ki. Alapanyag: PP csatornacső szőkítő. A végére egy hengert csatlakoztatva teljesen zárt módon gyűjthető a késztermék, porolás nélkül.
|
|
133 db. hozzászólás
35 pont
Tud valamit
2014.10.31.
tag |
Válaszok Ladis és Baltha-nak:
Örlőtestek: 16-os ipari kerámia "golyók".
Töltési arány a teljes malom térfogatára nézve: 50% őrlőtest + 25% anyag. A szén előfeldolgozott részben porszerű részben 1-4mm-es szemcsés keverék (darált grillszén).
Fordulatszám: kb 70 RPM de csak úgy szemre. Majd ha egy új kört kezdek megmérem pontosan.
A fordulatszámot úgy lőttem be, hogy kellemesen egyenletes legyen a hangja a golyóknak. Mivel 1 nap alatt készült el az egész cucc abból amit már az év során összehordtam vagy épp akadt itthon, így csak viszonylag durván tudom változtatni a fordulatszámot. (gyk: 3.3V-ról 5V-ra kötöm át). Majd ha lesz kedvem csinálok egy rendes 12V-os fordulatszám szabályozót (RPM visszaméréssel), időzítővel, stb...
Miért csak szenet?
Mivel a malom hatásfoka kétes, így jelenleg ez a legolcsóbb töltelék a teszteléshez és az üzemi paraméterek beállításához. Ráadásul ezt majd később tetszés szerint felhasználhatom.
A másik szempont az, hogy a késztermék eddig még mindig elégtelen minőségű volt, ezért a töltet 30-15%-a vissza lett dobva a következő menetre. (kísérletek az ideális őrlési idővel).
Lloyd E. Sponenburgh Ball milling theory and practice c. könyve alapján egy sima airfloat szénhez elégnek kellene lennie fél órának az ő malmában. Mivel azonban az én malmom az ő mintájától több ponton eltér, így kénytelen vagyok magam kikísérletezni az optimális munkamenetet.
Végül de nem utolsó sorban: a szénpor magában csak szénpor. Ha viszont BP akkor már PT elegy amiből nem akarok otthon csak úgy tartogatni semennyit se ami nem kerül azonnali felhasználásra. Fő a biztonság! És ha jól rémlik, úgy olvastam, hogy ha már minden elő van készítve akkor kb 30 perc elég "összedolgozni" a hozzávalókat a malomban.
A linket köszi, áttanulmányozom. Nem is gondoltam, hogy a The Way Back Machnie-el is lehetne böngészni a PG-t. :)
Ez egy hozzászólás a(z) "gagyimalom" című tűzijáték képhez. |
|
|
398 db. hozzászólás
307 pont
Tud valamit
2009.12.24.
moderátor |
Kevés lesz az a 60-70/perc az inkább a 160-as dobhoz lenne jó..
Táblázatot nézd meg! Amúgy hasznos oldal ;)
Amúgy nem hülyeség a szenet külön előmalmozni. A nitrát és a kén alapból por, egyszerűbb dolga van a malomnak ha elő van malmozva az adott mennyiségű szén mintha a nitrát és kén társaságába kéne még azt is őrölni..
|
|
1281 db. hozzászólás
280 pont
Pirotechnikás
2009.06.06.
moderátor |
Az ideális fordsz. olyan 60-70/perc de szerintem meg csak kicsi a malom dobja...
A 2:1 arányon mit értesz? 2 térfogat orlotest 1 térfogat malmozando anyag es mindez 75% terfogatot foglal el a dob térfogatából?
Ez kb. Normális is lenne. Am. miert őrlod csak a szenet magában ha van végre malmod...
|
|
|
>>Vegyészfórum
>>Kiülő
Online felhasználók: 15
Ebből tag: 0
Látogatók: 3605023
Látogatók ma: 93
|