368 db. hozzászólás
54 pont
Haladó
2008.01.27.
tag |
Köszi szépen srácok a bíztatást ha minden jól megy, akkor a hétvégére üzemképes lessz (a másik képet még nem töltöm fel, de elmondom m van rajta egy CD tok (10darabos) azon megy keresztül egy antennadarab (amihez találtam csapágyat, rátettem és azt leszorítottam egy biciklidinamó felfogatóval. ezlessz később a felfogatása)) és ez ki van fúrva 3 helyen, amibe raktam kapupánt csavarokat amik a cérnákat tartják ) bárlehet holnap fotóval jövök
Ez egy hozzászólás a(z) "A készülő szövőgép legszövevényesebb darabja a papírcsőformázó :-D azért szedtem így szét hogy átláthatóbb legyen :-)" című tűzijáték képhez. |
|
|
529 db. hozzászólás
128 pont
Pirotechnikás
2008.11.29.
PM Tag |
Hát nem t'om.
Másrészt, a KNO3-mal ugye bajos.Nem ég elég melegen a vele készült keverék.(Pl. KNO3/Mg/sellack keverék 2552 fokon ég, ugyanez KClO3, KClO4 esetén 2900+ fok.)
Lehet rajta segíteni, Mg/MgAl-t kell használni Al helyett.
Igazából a megfelelő égési hőmérséklet és a színezőanyag mennyiségét kell belőni.
KNO3-mal még az a baj, hogy kevés a felszabaduló energia. 0,4 kcal/g, és 0,8 kcal/g kell min. hogy az adott részecskék megfelelően gerjesztett, és gőz állapotban legyenek.Mert csak akkor emittálja a megfelelő színt.
Narancssárga színt a CaOH(610 nm-en) részecske idéz elő, narancssárgás-vöröset a CaCl(600 nm-en).Megjegyzem, az SrOH is narancsárga-vöröset emittál, ugyancsak 610 nm-em.
De nemcsak ezek a rövid ideg létező gyökök léteznek/képződhetnek.Ez is befolyásolja a színt.
Pl. a Sr esetében a vörös színt az SrCl(egyébként az összes halogén jól emittálja színt: SrI,SrBr) adja, szilárd vagy, gőzfázisban.Lehet még:
SrO(l) (kékeslila)
SrO(g) (narancssárga)
Sr+ (lilás)
Szóval, sok-sok egyensúlyi reakció lejátszódik, de a számunkra legmegfelelőbbeket kell előidézni többségében.
SrOH(analóg a CaOH esetében is minden további) Sr+-ból lesz.Sr2+ nem jó ide.Azért használnak kálium-klorát/perklorátot, mert a K-nak jóval kisebb az első ionizációs energiája, mint az Sr,Ca-nak, és így nagyobb lesz az elektronsűrűség, ami csökkenti az Sr2+ képződését.
Szóval, az SrOH jelenléte szénhidrogénekkel növelhető.Szerves gyanták, dextrin, klórdonorok.Bár, úgy van, hogy
Legegyszerűbb szénhidrogén esetében:
CH4+O2 --> CO2 + H2O
H2O --> H+ +OH-
SrOH viszont magasabb hőmérsékleten instabil, így ha ezzel szeretnénk mit kezdeni, fémmentes keveréket kell készítenünk.
ugyanakkor fémek keverékekben az MgO, Al2O3 fakítja a lángot, de klórdonor mellett keletkező MgCl kifejezetten mélyíti a színt.
Továbbá az Sr-t tartalmazó csillagokat érdemes negatív oxigénegyenleggel tervezni, ez csökkent az SrCl bomlását.
Szóval, összeségében, legjobb kikísérletezni.Fémes, nemfémes, K-nitrátos, Sr-nitrátos, Ca-karbonátos, PVC, ez az amaz, és ezek megfelelő arányait az áhított színért.
Alternatíva nem nagyon van: Ca(NO3)2 elképesztően higroszkópos.Télen, párás időben, nem kell sok idő, hogy oldat legyen belőle.CaCl2, mint színmélyítő, az is baszott higroszkópos, exszikátorban is lehet használni szárítószernek.A karbonát inert anionként nem igazán jó.(De Ca(NO3)2/Mg/PVC csillaggal lehet érdemes lenne egy próbát tenni.Btw van egész jó sárga csillag CaCO3-mal ill. perkloráttal.)
Ez egy hozzászólás a(z) "Színes csillag véletlenül" című tűzijáték képhez. Előzmény: #18622
|
|
|
462 db. hozzászólás
43 pont
Labortöltelék
2006.09.14.
tag |
Az idei szilveszterre egyetlen színes csillagot sem használtam, fel de mégis ezen a képen színesnek látszik(élőben is ilyen volt). Eléggé elgondolkodtató számomra nem e lehetne tovább fejleszteni. Szerintetek a képen látható csillagnak mik az összetevői?
Ez egy hozzászólás a(z) "Színes csillag véletlenül" című tűzijáték képhez. |
|
|
71 db. hozzászólás
40 pont
Haladó
2013.01.21.
tag |
Már én is rájöttem hogy hülyeséget írtam
Ez egy hozzászólás a(z) "Szilveszterre." című tűzijáték képhez. |
|
|
19 db. hozzászólás
3 pont
Zöldfülű
2014.03.16.
tag |
Igen külön- külön csak... lehet az volt a gond
Ez egy hozzászólás a(z) "Szilveszter 2014 " című tűzijáték képhez. |
|
|
162 db. hozzászólás
13 pont
Tud valamit
2009.08.09.
tag |
Itt a pyrocenteren úgy ajánlották a reciben hogy jól kávédarálózzam meg a kno3-at, de mivel az enyém lefüstölt még idő előtt, így az alu kivételével a többi cumót bedobtam egy kicsit a malomba, ha jól emlékszem, kb 1 óra hosszára, aztán tettem hozzá a siriust és jól összeráztam. Nem tudom, te malmoztad az alapanyagodat?
Ez egy hozzászólás a(z) "Szilveszter 2014 " című tűzijáték képhez. |
|
|
|
>>Vegyészfórum
>>Kiülő
Online felhasználók: 3
Ebből tag: 0
Látogatók: 3605096
Látogatók ma: 166
|