408 db. hozzászólás
58 pont
    Labortöltelék
2008.11.19.
PM Tag |
Meg probalkozz, mert nem szabad megallni a desztillalasnal, ha elkezd fustolni. Az nem fust es az semmit nem jelent. Bizonyos koncentracioju kensavgozt tartalmazo levegoben a kensavkod kicsapodik es annak van tejszeru "szine", ugyanugy, mint a viz ha kicsapodik, csak attol eltero, surubb benyomast kelt. Egyszeruen, ahogy a goz kensavban gazdagodik, a kondenzacio (kicsapodott kensavcseppecskek), a vizetol eltero fenytorese miatt, mas hatast kelt, de az nem fust!!!! A tomeny sosav is azert "fustol", ha kinyitod az uveget, mert a felszabadulo HCl a levegoben levo vizgozben feloldodik es kicsapja azt apro cseppek formajaban. Mivel a HCl goznyomasa kisebb mint a vizgoze normalis, hogy a keletkezo sosav a levegobol kicsapodik eppugy, mint a kensav eseteben. Empirikusan magyarazva: a levegoben levo vizgoz meg nem erte el a kicsapodashoz szukseges homersekletet (mert viszonylag nagy a goznyomasa es o goz alakban szeretne lenni az illeto homersekleten), tehat ott van, de nem latjuk (goz alakban), ehhez vagy le kell hutenunk annyira, hogy a levegobol kicsapodjon, tehat elerje a 100%-os relativ paratartalmat, vagy annyi vizgozt kell juttassunk a levegobe, amennyivel szinten elerjuk a 100% relativ paratartalmat, de az adott homersekleten. De van meg egy lehetosegunk, megpedig lecsokkentjuk a goznyomasat, egy kicsit butan magyarazva: a viz a HCl-al kicsapodik, mert alacsonyabb goznyomasu sosavat kepez vele, ami azon a homersekleten olyan gozkoncentracioban meg folyadek kellene legyen, tehat nem kellene annyi sosavgozt tartalmazzon a levego, ezert hogy az egyensuly bealljon kicsapodik es "fustol", mint a vizgoz, csak mas benyomast kelt valoszinuleg az vizetol eltero fenytorese miatt. Ezzel csak azt akartam elmagyarazni, hogy az semmit a vilagon nem jelent, ha fustol, mert az a levego paratartalmatol es homersekletetol is fugg, hogy mikor kezd el fustolni. Epp ugy, mint ahogyan nyaron nem latszik a lehelletunk telen pedig jol lathato, az elobb emlitett okok miatt.
Tehat ne allj meg a desztillalassal ha elkezd fustolni, es ne a felere parold be a boltban vasarolt akkumulatorsavat, hanem a negyedere hadd fustoljon az az o dolga, a te dolgod, hogy tuzelj ala minnel kemenyebben! Remelem a boltban vasarolt kensavat hasznalod es nem rossz akkumulatorokbol szeded ki, mert ha le van merulve akkor kensavat csak kis koncentracioban tartalmaz, abban valamennyi oldott (amennyi oldodik) olomszulfat van inkabb.
Azt meg, hogy te 400 es 450 fok kozotti langot hasznalsz, azt meg egyszeruen nem hiszem!!! Ha a lang homerseklete tenyleg 400 fok, akkor azzal tenyleg nem sokra mesz, mert egy folyadekot azzal nem tudsz 300 fokig sem felmelegiteni. En nem tudom, hogy te milyen tuzeloanyagot hasznalhatsz, de az erosen gyengecske, az mar az ugynevezett "hideg langok" kategoriajaba tartozik! Azt csak ugy lehet eloallitani, ha erosen felhigitod mondjuk a metant nitrogennel, de talan meg akkor sem eri el azt az alacsony homersekletet, mert egyszeruen kialszik! Ha beletartassz egy vekony femdrotot a lang legmelegebb pontjara nehany masodpercig nem kezd el izzani? Mert a vorosizzas is mar 600 fokon kezdodik, tehat ott alig eszreveheto, ha viszont sargan vagy feheren izzik, az mar 1000, vagy annal magasabb homersekletet jelent, ezt tapasztalatbol tudom, mert dolgoztam ilyen magas homersekletu villamoskalyhakkal, amiknek pontosan tudtam a homersekletet, persze nem itthon. Tehat ha vorosen izzik de szemmel jol lathato az izzas, akkor az a femszal bo 600-650 fokos kell legyen, a lang homerseklete pedig legalabb 900 fokos, persze ezek csak becsult ertekek a tapasztalataimbol indultam ki, pontosan nem tudom megmondani a szinebol hogy az a lang 921,321 fok celziusz 
A saletromsavat valami 67-69% korulire lehet beparlassal tomenyiteni ha jol tudom, de azt en a kensavbol szoktam ledesztillalni, mert az joval tomenyebb lesz! NH4NO3, KNO3, vagy NaNO3 jol kiszaritod es beleteszed a hideg kensavba. En a sztochiometrikus aranynal tobbet szoktam tenni a kensavba, de tehetsz kevesebbet is, viszont akkor ne melegisd nagyon fel, mert kensav is mehet at a parlattal. |
|
|
408 db. hozzászólás
58 pont
    Labortöltelék
2008.11.19.
PM Tag |
Nem szeretnek kotozkodni, de az en kensavam surusege 1,837 g/cm, a forrpontja 320-322 fok. Ezt hitelesitett surusegmerovel mertem le. Tehat a kensavat siman be lehet tomenyiteni elmeletileg 98,3%-os tomenysegure, de azt nagyon nehez elerni, viszont nem a bomlasa miatt. Kozvetlen langon 400-450 fokra melegitetted a kensavat 1 atm nyomason es meg folyekony volt, amikor a forrpontja valami 334 fok? (Letezik kivetel. En is hallottam vizrol, mely 160 fokos volt 1 atm nyomason es meg nem forrt, de nem hiszem, hogy nallad ez a problema all fenn, mivel ahoz nagyon tisztanak kellene hogy legyen a savad es tapasztalatbol tudom, hogy a tomeny kensavnal ez nem nagyon lehetseges, csak kisebb koncentracioknal, amikor en is tapasztaltam tulmelegedest, olyankor robbanasszeruen hirtelen felforr,mert az elegy feljeb melegedett, mint a sajat forraspontja) Ez olyan mintha azt mondanad, hogy megcsinaltad az orokmozgot. Az is igaz, hogy a kensav bomlik 400-450 fokon, de ez nem tartozik ide. Attol meg a kensavra is vonatkoznak a fizika torvenyei es kenytelen hozzajuk igazodni. Lehet azert nem tudtal 86%-osnal tomenyebb kensavat kesziteni, mert amikor hutotted nem zartad le legmentesen. Rogton ahogy a gazt levetted alola legmentesen kell zarni -ezt az elozo hozzaszolasomban is leirtam- mert rendkivul higroszkopos a tomeny kensav. Ha tomeny kensavat toltesz egy uvegbe szinultig, az rovid ido utan kifolyik az uvegbol, mert nedvesseget sziv magaba es megno a terfogata. A tomeny kensav legalabb annyira higroszkopos, mint a NaOH, vagy a KOH.
Minden savat addig lehet tomenyiteni, vagy higitani desztillalassal, amig el nem eri a vizzel alkotott azeotrop elegyet, a kensav eseteben ez 98,3% kensavkoncentracional van, innentol kezdve ugyanebben az aranyban parolog el a viz es a kensav, ezert az elegy koncentracioja mar nem valtozik. Ennek nezz utana egy konyvben, meg mielott irnal egy ujabb hozzaszolast!
Gondolkozz el azon is, hogy az azeotrop elegy letezeset mar regota ismerik. En kemiat vegeztem, igy elhiheted nekem, hogy a kvantumkemiai szamitasok joval ujjabbak, mint az azeotrop elegy megallapitasa a kensav eseteben. Csak kvantumkemiai szamitasokkal (molekularis szintu szamitasokkal) lehetne kiszamolni elore egy elegy azeotrop koncentraciojat (ha letezik, mert nem minden esetben). Tehat a kensav eseteben mar regota ismert azeotropot tapasztalati uton allapitottak meg. A tapasztalat azt jelenti, hogy feltettek fozni es racsodalkoztak, hogy minden esetben a 98,3%-os kensavtartalomnal tomenyebb oldatot nem tudtak kesziteni. Innentol kezdve tudjak az emberek, hogy a kensav desztillalassal 98,3%-ig koncentralhato. Ha ez nem eleg, akkor probald ki ugy ahogy mondtam, jol zard le legmentesen. Egy lombikban keszisd es tedd ra a csiszolt dugot, miutan kesz van. Mielott eloltottad a tuzet alatta merd meg a legnagyobb forraspontjat, ha van ra lehetoseged, de a suruseget mindenkeppen merd le egy pontos areometerrel! |
|
|
766 db. hozzászólás
87 pont
   Haladó
2005.12.18.
tag |
A kénsavat nem tudod 95%-ra csinálni, sajnos 86% felett bomlik, ez az átka az egésznek....amúgy én úgy szoktam csinálni hogy reszón elforralom a viz felét, majd közvetlen lángon 400-450fokon forralom tovább, addig amig inteziven forr, ha már füstöl rendesen vagyis jön belőle az SO3 keményen akkor már abba lehet hagyni a forralást, arra vigyázni kell hogy kerülni kell a hirtelen lehütést és hevitést mert hajlamos az üveg ilyenkor robbani, kivéve a kvarcüveget de annak elég drága az ára, nem hiszem hogy valakinek lenne itt olyanja...És zárt térben nagyon nem ajánlom hogy bárki is megcsinálja, egyrészt a SO3 + H2O vagyis a kénsavgőz mindent megeszik ami ottvan főleg a fémeket, és a tüdöre nézve nagyon káros, de azt lehet érezni hogy köhögsz tőle mint az állat. |
|
|
408 db. hozzászólás
58 pont
    Labortöltelék
2008.11.19.
PM Tag |
Huuha! Latom feketecsillagos vagy! Veszel egy Jenai talat es beleontod az akkumulatorsavat. Aztan elkezded melegiteni, amig kb. az egyharmadara, vagy a negyedere csokken a terfogata. Ekkor lesz kb. 95%-os! Ha vizfurdon csinalod akkor kb. 60000 evig kellene melegisd, de lehet tevedek es csak 20000 evig! A kensav goznyomasa rendkivul kicsi, nyilt langon kell melegiteni ha mar felig elfozted a leheto legnagyobbra raadhatod a kakaot es lehet meg az is keves lesz, ha sokat keszitessz egyszerre. Ahogyan levetted a gaztuzhelyrol rogton lefeded lehetoleg legmentesen, amig lehul, mert rendkivul higroszkopos. Csak a forraspontjan nem szivhat vizet magaba, ez alatt mar lassan kezd higulni a levegon, ha tomenybol indulsz ki. Ezutan jol zarodo edenybe teszed. Vigyazz a forro tomeny kensavval 334 fok koruli forraspontja van, de en soha nem tudtam felmelegiteni ennyire csak 320-322 fokra. Lehetoleg ne lelegezd be a gozoket.
Szoval kemenyen kell futeni ala az a lenyeg! Előzmény: #3152
|
|
|

40 db. hozzászólás
7 pont
  Zöldfülű
2007.10.27.
tag |
Bocs csak így írok, nincs időm elolvasni mind a 211 oldalt és gondolom már sokszor megkérdezték de magnéziumot hol lehet venni vagy milyen típusú boltban?
//Nem kell minden oldalt elolvasni, ezért van a kereső. -Mod.Blaze |
|
|
32 db. hozzászólás
4 pont
 Zöldfülű
2007.11.05.
tag |
Köszönön |
|
|
32 db. hozzászólás
4 pont
 Zöldfülű
2007.11.05.
tag |
OK.Szal bepárlással... és ezt hogyan kivitelezzem (biztonságosan...edény,melegítő eszkös ilyesmi...)ezmég fontos kérdés:D Előzmény: #3153
|
|
|
32 db. hozzászólás
4 pont
 Zöldfülű
2007.11.05.
tag |
És lenne mégegy kérdésem régebben felmerült már a kénsav "töményítése" ,ez hogyan kivitelezhető? |
|
|
32 db. hozzászólás
4 pont
 Zöldfülű
2007.11.05.
tag |
Köszönöm a segítséget! |
|
|
|
>>Vegyészfórum