664 db. hozzászólás
297 pont
   Haladó
2006.12.24.
PM Tag |
Én elektrolízissel csináltam. Egy aksitöltőt használtam és szódabikarbónát, és tanusíthatom hogy nehézkes módszer. Egy sor kellemetlen dolog történik, az elektrolit átalakul NaOH-dá, a lerakódó hidroxid szigetel, áramerősség leesik, a katódon elemi Cu válik ki ami összekeveredik a hidroxiddal, ha túl nagy az áramerősség elforr az oldat, szóval problémás. Szóval ha ez megvan kapsz egy Cu+CuO+Cu(OH)2 keveréket a cella alján, ezt sokszor leszűrve megtisztítod a Na maradéktól, majd forralod, kapsz CuO+Cu keveréket, sósavval feloldod a CuO-ot, leszűröd, a CuCl2 oldatnak aláfűtessz keményen, bepárolod anhidridig kétszer, maradék HCl elszáll és kész a CuCl2.
A Cu+H2O2+HCl módszer is jó, bepárlással ugyanúgy savtalanítható, én is próbáltam, vigyázni kell vele mert exoterm és igencsak hajlamos megfutni, elején lassan indul, de a hőmérséklet emelkedésével hajlamos nagyon felgyorsulni. És tanácsos tiszta H2O2-ot használni, nem Clorox kímélő fehérítőt, ami a felszabaduló gázok miatt nagyszerűen felhabzik. |