792 db. hozzászólás
531 pont
    Labortöltelék
2006.03.05.
tag |
Én úgy tudom, hogy van egy ilyen egyensúlyi reakció:
K2SO4 + H2SO4 = 2 KHSO4
Tehát gondolom kénsavfeleslegben KHSO4 keletkezik, ha meg nincs elég kénsav, akkor K2SO4. Feltételezem utóbbihoz nagyobb hőmérséklet kell, ekkor pedig több salétromsav elbomlik nitrogén-oxidokra.
NaHSO4 + KNO3 reakcióról egyszer már írtam, gondolom, hasonló lenne KHSO4-el is.
<< Egyszer desztilláltam egy NaHSO4 + KNO3 keveréket (olvadékként)... A salétromsav képződés egyértelmű volt, de az - ha jól emlékszem - zöldes színű volt és úgy füstölgött, mint a fene. Bedugaszoltam az Erlenmeyer lombikot, majd pár perc múlva egy pukkanást hallottam: kilőtte a csiszolatos dugót! Elképzelhető, hogy lehetett volna tisztítani levegő befújással, újra desztillálással, de inkább hagytam a fenébe. >> (Eredeti üzenet) |
|
|

629 db. hozzászólás
55 pont
    Labortöltelék
2010.03.02.
tag |
Csak most vettem észre az eddigi hsz -eket. Igen felmelegszik gyorsan, de egy vázában tárolt hideg vízbe való mártással 2 mp alatt el lehet intézni a dolgot. A fúrót pedig hagyjuk, nem szenvedek vele, és a KV darálóm is elromlott. Amúgy nem smirglivel, vagy reszelővel reszelgetem. Van otthon egy úgynevezett köszörűgép, vagy valami ilyesmi, és abban van egy 2 cm vastag gyémántkorong, mint a flexben, édesapámnak már 6 éve megvan én pedig 2 éve mindent ezzel reszelek.(vas, cink, magnálium, a bicskám éle ) és szerintem már ki lehetne cserélni a korongot, de annyira nem kopott még el, hogy ne legyen használható. Egész jó port tudok vele csinálni, csak vannak benne nagyobb darabok is, és elég nagyok a lyukak a szitámon, így valahogy aprítanom kellene. |
|
|

111 db. hozzászólás
116 pont
   Hobbista
2010.03.09.
tag |
danee, most nem értek egyet veled, mert így játszódik le: (szerintem)
H2SO4 + KNO3 = HNO3 + KHSO4 |
|
|

179 db. hozzászólás
4 pont
Tud valamit
2009.02.21.
tag |
Sziasztok!
Ez az egyenlet helyes?
H2SO4+ KNO3 =HNO3 + K2SO4
Ja és nem tudjátok hol lehet karbidot beszerezni???? :)
Előre is kösz! |
|
|
|
>>Vegyészfórum
>>Kiülő
Online felhasználók: 3
Ebből tag: 0
Látogatók: 1471741
Látogatók ma: 29
|