792 db. hozzászólás
531 pont
    Labortöltelék
2006.03.05.
tag |
A kénsav 98,3%-on alkot a vízzel azeotrópot, ELMÉLETILEG erre a szintre lehetne bepárolni. (Forrás: http://en.wikipedia.org/wiki/Azeotrope#Examples_of_azeotropes)
Klórt én általában MnO2 és HCl reakciójával szoktam előállítani. Ennek még megvan az az előnye (legalábbis számomra előny), hogy csak melegítés hatására indul meg, így van idő bedugaszolni a lombikot. Persze a legjobb, ha csappal tudod szabályozni.
Sajnos a klórozós módszer nem túl gazdaságos, sok a melléktermék:
6NaOH + 3Cl2 => NaClO3 + 5NaCl + 3H2O
(Na-t lehet K-ra helyettesíteni)
Ha NaOH-al csinálod, vigyázz, mert a forró oldat megtámadja az üveget, ezt tapasztalatból mondom. KOH-nál nem tudom hogy van.
// Kicsiatom: mikor lesz ammónium-metavanadátom?
// Ha már egy rendes elektrolízis készüléket tudna csinálni, akkor valószínűleg azzal csinálná a klorátját, és nem klórozással. Előzmény: #3804
|
|
|
766 db. hozzászólás
87 pont
   Haladó
2005.12.18.
tag |
Klór előállítására rengeteg módszer van, kezdem a legolcsóbbal.
NaCl olvadék elektrolizise.A NaCl=konyhasó.Az áramot szinte ingyen megtudod hozzá szerezni, neten sok leirás van róla, pl egy jó erős mágnest teszel az órára, vagy a kábel egy részét átkötöd az órán kivülre, esetleg parasztmódszerként beleversz kettőt kalapácsal hogy ne tudjon forogni :D:D
De ezért nagyon megbasznak ha észre veszik, bár kevésbé mintha pyroznál...
HCl oldat elektroliziséből is tudsz csinálni, de ott már ajánlott cseppfolyositani a klórt, amire vigyázni kell hogy ha forráspont felett van akkor lekell zárni azonal különben nagyon súlyos dolgokat csinálhat azzal aki a környékén marad.
Még az is jó ha elemgyüjtökukából kiszeded az elemeket, szétszeded, (csak a szén-cink elem a jó) kiszeded belőle azt a barnás feketés port, akár átis moshatod vizzel, de nem fontos, utána felöntöd jó sok sósavval és forralod.
Mellesleg 86%-nál töményebb kénsavat lehet csinálni, csak sokkal erélyesebb fütörendszer kell neki, esetleg egy gyenge vákum is megfelel neki. |
|
|

2444 db. hozzászólás
    Őstag
2006.02.15.
moderátor |
Permanganát? Gratulálok! Esetleg még klorátból meg sósavból lehetne klórt fejleszteni, az is egy tuti módszer, olcsó meg egyszerű.
Ott van a klórmész, fellocsolod sósavval és jól megy az is. Annál több klórt olcsón nem nagyon fogsz otthon varázsolni.
Sanyi, ugye van rendes klórozó cuccod? Mármint nem szigszallagos sufnituning, hanem csiszolatos rendesen megcsinált cucc. Csak a klór könnyen okoz tüdővizenyőt meg tüdőgyulladást és néha olyan dolgokra is képes ez a remek gáz, hogy kiraknak miatta otthonról. Ugye tudod, hogy mit szeretnél csinálni?
Ja és azt el ne felejtsétek, hogy 70-80 fokosnak kell lennie a KOH oldatnak.....
A kénsavas problemo: hogy nem óleumod van az tuti. Mért meg újra. Amúgy ha csak nem vákuumban pároltad be, akkor nem valószínű, hogy ilyen töménységű kénsavad lenne. A késanv-víz 85% körüli töménységnél (nemtom mennyi pontosan, 85-86-ra emlékszek) azeotróp elegyet képez vagyis nem töményedik tövább, mert ugyan annyi sav bomlik el mint amennyi víz megy ki az oldatból, ezt szép lassan megtanulhatnátok. Előzmény: #3803
|
|
|

894 db. hozzászólás
217 pont
     Pirotechnikás
2009.05.22.
tag |
Kálium-permanganát sósavas oxidációjával tudsz klórgázt csinálni.
2 KMnO4+16 HCl --> 2 KCl+2 MnCl2+5 Cl2+8 H2O
Amúgy itt van a wikipediás előállítás, de mért van két egyenlet? Nem elég csak a KOH oldatba klórt vezetni?:
2 KOH+Cl2 --> KOCl+KCl+H2O
3 KOCl --> KClO3+2 KCl |
|
|
35 db. hozzászólás
8 pont
     Zöldfülű
2009.05.13.
tag |
Lenne egy kérdésem. Úgy nézem nemrég foglalkoztatok a klorát előállítással ,és arra jutottatok hogy a KOH -ba való klórozás a legjobb.Lehet kapni 50%-os KoH-t ami úgy 20 C-on cc. ez jó lenne?Ha igen akkor vajon hogy lehetne leghatékonyabban Cl-t csinálni .Gondolom a legegyszerübb a sósav+hypo ,esetleg klórmész ? Töményítettem akkusavat . Jó sokáig tartott és piszkosul kellett füteni ugyhogy csak lebeszélni tudok mindenkit a hozamról nem is beszélve .A problémám vele hogy lemértem (196gramm) a tömegét és a térfogatát is(96ml) vagyis a sürüsége 2g/cm3 ez hogy lehetséges sok a szennyeződés? |
|
|

85 db. hozzászólás
    Haladó
2009.05.31.
tag |
ti honnan szerzitek a tömény kénavat ami tisztább mint az aksisav?
|
|
|
1 db. hozzászólás
Zöldfülű
2009.07.21.
tag |
Sziasztok
Van egy kezdő ’vegyész’ vegyszer szettem, 40 vegyszerből áll mindegyikből néhány grammot tartalmaz, a szervetlen kémia elsajátításához nagyon jó lehet, ha érdekel dobj egy mailt.
|
|
|

1130 db. hozzászólás
346 pont
    Pirotechnikás
2007.03.15.
moderátor |
Basszus, vmit elbastam. Na mind1 folytatom. Nálunk ez az ár jobb mint a patikai ár, és a minősége is jó.
Lenne egy kérdésem. Ma meghozta a futár a netről rendelt műtrágyát.
Ezzel még minden oké, cskhogy amikor felbontottam, piros golyócskák voltak benne elszórtan. Nem tudjátok hogy mi lehet ez, vagy mit kezdjek vele?
Ha kell holnap csinálok képet róla
//Jó lesz az. -Mod.Blaze |
|
|

1130 db. hozzászólás
346 pont
    Pirotechnikás
2007.03.15.
moderátor |
Naszóval, első. Gabtech, ma voltam az OBI-ban. |
|
|

577 db. hozzászólás
41 pont
     Őstag
2008.11.12.
moderátor |
A kpe csöveket 100-110mm ig tekercsben 110mm felett pedig 3-6m es szálban árúsítják http://www.csokert.hu/polietilen.htm itt árakat és méreteket is találtok a gázcső ára nem sokban tér el ettől. |
|
|
|
>>Vegyészfórum
>>Kiülő
Online felhasználók: 17
Ebből tag: 0
Látogatók: 1471691
Látogatók ma: 369
|