1300 db. hozzászólás
142 pont
Hobbista
2007.02.24.
tag |
Hát tényleg nagyon kössz a sok hasznos infót msot maradt még pár kérdésem melyik arányt találjátok a legjobbnak nc-lakkhoz? ha jól tudom ez nitrohigító és pingpong labda vagy müanyag pohár? a másik hogy flash csillagra hogyna vigyem fel a prime-ot mert max cmc denszesz és nitrohigító áll rendelkezésemre nagyonszépen köszönöm a segítséget meglátjátok szilveszterre(holvanazmég) kamatoztatni fogom a belém(furcsánhangzik) fektetett időtöket!
Nagyon szépen köszönöm! |
|
|
1300 db. hozzászólás
142 pont
Hobbista
2007.02.24.
tag |
Nah jó ez nekem bőven elég papírhélyhoz jó lessz nekem a vízüveg mivel igy nem esnek viszsa égő papír darabok és könnyen beszerezhető csillagokhoz szerintem kipróbálom a nitrohigítót és a dextrint esetleg a prime-oláshoz a denszeszt igazából még nem nagyon tudom csak gondoltam ne akorr keljen ide irogatnom amikor má késsz a malom
és tényleg nagyon kössz! |
|
|
1565 db. hozzászólás
141 pont
Őstag
2007.12.16.
moderátor |
A pyrotechnikában a ragasztás egy igen lényeges alapkő. Ragaszthatsz papír testeket, csillagokat, bombetták külső burkát stb.
Papír:
Ha pl papír héjakat készítesz, réteges betekerős módszerrel, akkor CMC (tapétaragasztó) csiriz, rizskem, vízüveg. Az első hármat ajánlom, a vízüvegtől tiszta redva leszel.
Ha préseled a héjat akkor tapasztalatom szerint a faipari ragasztók a nyerők. Van olyan is ami nyomás hatására azonnal vagy meggyorsulva köt.
Bombetta bevonása: Csiríz, CMC, Dextrin, Rizskem, Vízüveg
Bp granulálás, spolette, gyzs gyujtás bebiztosítása ill bármilyen anyag granulálása:
Első sorban Nc (nem ping-pong) lakk, könnyen és biztosan gyullad, lakk mennyiségétől függően akár víztűrő is lehet, bár ilyenkor már romolhat a gyulladási minőség. Itt szóba jöhet a PP-lakk, de szerintem elég drága és közel sem olyan mint az NC. Alkalmazható még a dextrines ill rizskemes kötés is, de itt nagyon figyelni kell a nedvességre.
Csillagok ragasztása:
Lehet vizes ill. oldószeres.
Vizes: Dextrin, rizskem, CMC(?) Általában 5-6% mennyiségben alkalmazzuk Víz és denszesz keverékével oldjuk. Általában görgetett csillagokhoz, de alkalmazható vágott és nyomott csillaghoz is.
Öldószeres:
Red gum. Tapasztalataim szerint a legjobb ha tiszta denszesszel van oldva. A legkitűnőbb ragasztó és tüzelőszer egyben, nem szól bele a csillag színébe, kőkeményre és gyorsan köt. Vágott, pumpált csillagokhoz kitűnő.
Shell-lakk. Kb ugyan az mint a Red gum, csak nagyon lassítja az égést és piszkosul agyonveri a színt, főleg a kéket, lilát, zöldet.
NC lakk. PP-lakk. Leginkább vágott és pumpált csillagokhoz. Az acetonban oldott ragasztót nitró hígítóval hígítva lassíthatjuk a száradást, persze csak alig-alig. Vágott, pumpált csillagokhoz.
PVC. Elérkeztünk a ragasztó és klórdonor kategóriához. Ez azt jelenti hogy nem csak ragaszt, de az égés közben felszabaduló klór színmélyítő hatással is rendelkezik. A PVC oldása elég macera, tapasztalatom szerint csak tetrahidrofurán (THF)-ban oldódik és veszett gyorsan köt. Alternatív megoldás a Vinil-fix, de drága és nagyon szennyezett.
Parlon: Tökéletes ragasztó és klórdonor. Acetonban oldódik és lépésálló csillagot eredményez.
Természetesen létezik még néhány ragasztó, de vagy nem szerezhető be, vagy csak speciális esetben használjuk. Ilyen pl Saran, Gumi Arabic
A lista nem teljes és valszeg nem hibátlan, de ki-ki azt fogad el belőle amit akar
Előzmény: #1720
|
|
|
3664 db. hozzászólás
28 pont
Mester
2005.11.12.
PM Admin |
Vágott csillagokhoz amúgy a rizskeményítő a legideálisabb, nagyon ragad, nyúlós, kifogástalanul használható. A legrosszabb pedig az NC lakk. A PVC szintén jó, de annak az a hátránya, hogy gyorsan kérgesedik, és gyorsan kell dolgozni vele. PVC vel a csillag alapnak valót érdemes ragasztani. A PVC megvédi a csillag magot, nem fog szétesni ha később vizes oldószerű ragasztót használsz a többi anyag felgörgetésére.
Ja és valaki kérdezte valamelyik topikban, hogy flash csillagok gyulladnak e flash bontó mellett. A válasz NEM!
A Flash bontót granulálod, kis morzsákká, akkor az növeli a gyulladás esélyét de nagyon sok csillag nem fog gyulladni.
A falash csillagokat mindenképp érdemes bevonni lőporral. Semmi különleges prime nem kell csak sima lőpor, én azzal vonok be minden csillagot, és jól gyulladnak. |
|
|
3664 db. hozzászólás
28 pont
Mester
2005.11.12.
PM Admin |
Hali sas! Az hogy melyik ragasztó a legjobb az alkalmazási körtől függ. A magas fémtartalmú elegyeket nehéz ragasztani. A nitrohigítós NC lakkos ragasztást nagyon nem ajánlom flash csillagokhoz. Gyengén fogja az NC lakk!
A dextrin és a rizskeményítő nagyon jól ragasztja! Csak hát vizes oldószerű ragasztók. Viszont használhatod bátran, csak 1-2% bórsav kell a keverékbe. Denaturált szesz / víz keveréke 60:40 arányba, és ezzel spricnizhated a görgetőbe. Nem fog megindulni az alkáli reakció.
A csiriz papírragasztáshoz ideális. Csillagokhoz nem próbáltam, de az az érzésem, hogy nem tesz jót a színes csillagoknak! Ráadásként a csiriz sok vizet tartalmaz, nem oldódik túl jól. Ez nem előnyös ha csillagot akarsz ragasztani vele.
|
|
|
1300 db. hozzászólás
142 pont
Hobbista
2007.02.24.
tag |
Heló Mester!
Esetleg ha lenne időd és készítenél egy cikket a a csillagok-hoz használt ragasztókról annak nagyon örülnék de ezzel sztem nem vayok egyedül de ha csak egy prásoros véleményt írnál ide annak is nagyon örülnék igazából engem a nitrohigító és ez a csiríz érdekelne legjobban meert ezek könyen ebszerezhetőek. főleg a tapasztalat érdeklne és hogy melyik arány a legideálisabb szerinted bár a csiríz nem tudom menyire jó a flash csillagoknak mert úgytudom vízzel megy
esetleg a dent szesz bár sztem az nem keményíti nagyon meg engem érdeklne az is hogy melyik módszerhez melyik a legidálisabb vágot görgetett préselt csillagok
Helyesírásért bocs ezvan és köszi előre igaz láttam egy ien ragasztó anyagok cikket az oldaladon de nincs fent esetleg most felkerül?
Amúgy bocs lehet hogy nagy kérés de ez is egy érdekes téma szerintem. |
|
|
592 db. hozzászólás
217 pont
Haladó
2009.08.16.
tag |
Master igen pont ugy jöttem és rögtön ki szurtam azt a tornyot amire a rá lőttél a vidibe
de milyen balhé ha kérdezhetem am neked mi az msn címed? |
|
|
3664 db. hozzászólás
28 pont
Mester
2005.11.12.
PM Admin |
üdv srácok. Tudjátok hetelés...
Na a kálium nitrátot nem érdemes készíteni. De erre szép lassan mindenki rájön magától is. Mole: de igen, bocs, helyesírásból sosem voltam jó...
Borzas: Hát elég valószínű hogy nem fogunk találkozni. Állandóan dolgozom. Ha látsz egy nagy rádió tornyot egy víztorony közelében ott lakom a rádió toronytól 200m-re valamelyik irányba...
A város szélén, nem a központban van. Hangsúly a városon. Bonyhád több mint 20éve város. kb 20000 lakóval. Szép zöld kisváros. Ha a hatos főútról érkezel szekszárd irányából szépen rá lehet látni az egész városra. Könnyű kiszúrni a víztornyot és rádióadótornxot.
A meteoros balhé lezárult már van ítélet, szóval elmondható, hogy közöm volt hozzá. Már nem számít. |
|
|
155 db. hozzászólás
83 pont
Haladó
2010.06.26.
tag |
Mester! Ha megvannak még a régi oldaladról a PWP-s tervek,meg az építési leírás, annak nagyon örülnék ha felraknád a honlapodra, vagy átküldenéd az emailomra!
Üdv! |
|
|
840 db. hozzászólás
158 pont
Pirotechnikás
2009.01.16.
tag |
ott volt annak idején a nagy pukk. De Masternek semmi köze tudtommal a helyhez |
|
|
905 db. hozzászólás
248 pont
Pirotechnikás
2009.01.17.
tag |
Lehet, hogy valami titkos erőforrása van ott
Bocsi az Off-ért |
|
|
592 db. hozzászólás
217 pont
Haladó
2009.08.16.
tag |
én ugy halottam hogy spoletet lehet liszt bp csinálni csak össze kell préselni.am képzeld master mindjárt megyek Bonyhádra
te egyébként ott laksz? a falun belül vagy kivűl?: |
|
|
|
>>Vegyészfórum
>>Kiülő
Online felhasználók: 9
Ebből tag: 0
Látogatók: 3605088
Látogatók ma: 158
|